Mi lesz a Philips fehérvári tévégyárával?

2011.11.05. 08:28
A holland Philips a hongkongi TPV csoporttal közös vállalatba szervezi ki veszteséges televízió-gyártó üzletágát. Azt még nem tudni, hogy lesz-e változás a TV-gyártásban Székesfehérvárott – nyilatkozta Blazsevácz Péter, a Philips közép- és kelet-európai kommunikációs igazgatója.

A két fél közötti tárgyalások fél éve zajlottak, és a héten került pont az ügy végére - idézi Blazseváczot a Napi Gazdaság. Ennek értelmében, a felek közös vállalatot alapítottak. A holland elektronikai óriás egyik legnagyobb televíziógyára Székesfehérváron működik. Arról, hogy a székesfehérvári gyárban az új tulajdonosi modell hoz-e bármilyen változást, még nem született semmilyen döntés, ez további tárgyalások eredménye lesz - közölte az MTI érdeklődésére az igazgató.

A korábban bejelentett elbocsátások nem az LCD televízió gyártó részleget, hanem a háztartási elektronikák gyártását és csomagolását végző egységeket érintik Székesfehérvár vonatkozásában - tette hozzá Blazsevácz Péter.

Az újonnan létrejött vegyesvállalatban az LCD-monitorok gyártására szakosodott TPV 70 százalékkal, a Philips 30 százalékkal részesedik. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére. A Philips 80 éve gyárt tévéket, azonban az elmúlt években az üzletág nem termelt nyereséget, elsősorban az ázsiai gyártók támasztotta verseny miatt.

A csoport október közepén közzétett eredménybeszámolója szerint a nehéz világpiaci körülmények és a csökkenő kereslet miatt az egy évvel korábbi 524 millió euróról 74 millió euróra esett vissza a nyereség a harmadik negyedévben.