Most már tényleg lesz Nemzeti Eszközkezelő

2011.11.05. 19:05

Másfél évvel az első ígéretek és másfél hónappal a szeptember végi bejelentés után a kormány benyújtotta a parlamentnek a Nemzeti Eszközkezelő létrehozására vonatkozó törvényjavaslatát. A javaslat szerint a magyar állam meghatározott feltételek fennállása esetén felvásárolhatná a hiteladósok lakhatását szolgáló ingatlant, amit aztán bérbe adhatna volt tulajdonosának, aki, helyzete konszolidálódása után visszavásárolhatná azt.

Visszavásárlás esetén a vételár a jelzáloghitel szerződésben meghatározott forgalmi értéknek a szerződés megkötésekor kifizetett önerő értékével és a jelzáloghitel szerződés megkötésétől a hiteladós által kifizetett tőketörlesztések összegével csökkentett értéke, vagy a Nemzeti Eszközkezelő által a lakóingatlanért fizetett vételár jegybanki alapkamattal növelt összege közül a magasabb összeg.

A javaslat meghatározza, hogy a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakások vételárának alapja a jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték. A konkrét vételár a forgalmi értéknek az adott ingatlan fekvése szerint meghatározott százalékos aránya, Budapesten és a megyei jogú városokban a forgalmi érték 55 százaléka, egyéb városokban az 50 százaléka, más településeken a 35 százaléka.