Robbanásveszélyes helyzet a cégvilágban

2011.11.07. 13:52
Az augusztusi 15 ezer után újabb lélektani határhoz érkezett az Opten céginformációs szolgáltató végelszámolás-számlálója, csütörtökön átlépte a húszezres határt is. A cégvilág „forrongása” továbbra sem enyhül, októberben a történelmi rekordot döntő végelszámolások mellett a felszámolások száma is sokkal gyorsabban nőtt a szokásosnál.

Az augusztusi enyhülés után újabb és újabb történelmi csúcsokra fut a tulajdonosok által bezárt vállalkozások számának növekedési üteme. „Csütörtökön átlépte a húszezret az idei új végelszámolási eljárások száma” – idézi Csorbai Hajnalka stratégiai igazgatót az Opten közleménye. A cégvilág továbbra sem mutatja a konszolidáció semmi jelét, októberben tovább gyorsult a végelszámolások alá vont vállalkozások számának növekedése.

„Az év első felében még sokkhatást kiváltó tempó az őszi hónapok növekedéséhez képest már nem is tűnik extrémnek” – érzékeltette az utóbbi két hónap változásait a szakember. A tulajdonosok által bezárt vállalkozások száma augusztus végére érte el a 15 ezret, a helyzet drámai romlását támasztja alá az is, hogy az újabb ötezer eljáráshoz mindössze két hónap kellett.

Októberben 2185 cégnél húzták le a rolót, ez 105,7 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 1023 volt. Az októberi adat önmagában 76-tal kevesebb ugyan a szeptemberinél, ám az minden idők második legtöbb új eljárást hozó hónapja volt – az októberi szám az abszolút listán az ötödik helyen szerepel.

„Az októberi adatok tükrében nemhogy nem javul a transzparencia a vállalkozások működését illetően, hanem gyorsuló ütemben romlik” – értékelt a stratégiai igazgató a cég közleményében. A cégvilág működése ezek szerint nem lett szabályszerűbb, azaz továbbra is nagyon sok a mérlegproblémák miatt a bíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolás.

Hasonló tendencia mentén, bár nem ennyire látványosan alakultak a felszámolások. Októberben 1659 társaságot döntöttek be, ez az egy évvel korábbinál 223-mal több, a növekedés 15,5 százalékos üteme azonban jelentősen meghaladja a szeptemberben mért 4,7 százalékot. A minden idők harmadik legtöbb felszámolását hozó szeptember után az októberi adat „csak” a 8. helyre volt elég az örökranglistán, ám így is vastagon igazolja a korábbi borúlátó várakozásokat. A kumulált – az év eddig eltelt része alapján számolt – adatok hasonlóan reménytelenek: kilenc hónap alatt 1596-tal több céget vontak felszámolás alá, október végére 1819-re nőtt az egy év alatti különbség.

Idén októberben 3817 vállalkozást indítottak, ezzel az idei új alapítások száma átlépte a 40 ezret. Tavaly októberhez képest ez 3,9 százalékos bővülés, ami gyorsabb a szeptemberben mért 2,36 százaléknál. Ezt sem a cégvilág állapota, sem pedig az általános konjunkturális helyzet nem indokolja. Vélhetően továbbra sem csökken tehát érdemben a fantomcégek körforgása, és az elvben szigorú törvényi szabályozás sem éri el célját.