Új szabály a gyermekjátékok biztonságáról

2011.11.07. 14:57

A gyártónak és az importőrnek is kötelessége az általa forgalmazott játékkal kapcsolatos fogyasztói panaszokat kivizsgálni és nyilvántartani, egyebek mellett ezt tartalmazza a múlt pénteken hatályba lépett rendelet - közölte a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete.

Az uniós szabályozásnak megfelelő új előírások alapján - a régi szabályozással ellentétben - a gyártó már maga végzi el a megfelelőségi vizsgálatot is. Korábban csupán megfelelőségi jelöléssel kellett ellátnia a terméket. Ez az eljárás azt jelenti, hogy még a játék forgalomba hozatala előtt a gyártónak szigorú vizsgálatot kell elvégeznie a fogyasztók érdekében. A terméket széleskörű - többek közt vegyi, fizikai, mechanikai, elektromos, gyúlékonysági és higiénikus - vizsgálatnak veti alá.

A terméket pedig csak akkor láthatja el a biztonságosságát tanúsító CE-jelöléssel, ha az eljárás keretében igazolni tudta, hogy a gyermekjáték megfelel az alkalmazandó biztonságossági követelményeknek.

A fogyasztók védelmét és megfelelő tájékoztatását szolgáló új rendelkezés, hogy a gyártó kötelezettsége a játékot magyar nyelvű használati utasítással és biztonsági tájékoztatóval ellátni. Amennyiben ez elmaradna, úgy az importőr kötelessége ezekről gondoskodni, végül pedig a forgalmazónak is ellenőriznie kell ennek meglétét.