Van állás, ahol 350 ezer a kezdő fizetés

2011.11.07. 06:44 Módosítva: 2011.11.07. 06:58
A tavaly őszinél valamivel kevesebb, körülbelül ötven munkaadó vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpóján, viszont a meghirdetett pozíciók száma nem csökkent. A frissen végzettek átlagosan bruttó 200-300 ezer forint közötti kezdő fizetést kapnak.

A Corvinus egyetem idei karrierExpóján közel ezer állásajánlat és háromszáz szakmai gyakorlat közül válogathattak a munkát keresők − derül ki a Karrier Iroda felméréséből. A frissen végzettek átlagosan bruttó 200 és 300 ezer forint közötti kezdő fizetést kapnak, de van olyan cég is, amelyik bruttó 350 ezer forint kezdő bért kínál, idézi a felmérést a Napi Gazdaság.

A megjelent cégek elsősorban pénzügyi és számviteli területre kerestek alkalmazottakat, csaknem ötven százalékuk szakmai gyakorlatra toborzott jelölteket. Emellett a legtöbben informatikai, értékesítési-kereskedelmi, műszaki, logisztikai, hr- és adminisztrációs területekre keresnek alkalmazottat. Egyre népszerűbbek a vezető-utánpótlási, friss diplomásoknak szánt karrierprogramok, amelyek keretében a vállalatokon belül különböző területeken, esetenként a cégcsoport külföldi társvállalatainál is kipróbálhatják magukat.

Az expón megjelenő cégek közül több vállalat képviselője azt mondta, hogy a gyakornoki és frissdiplomás-programokba való bekerülés után az esetek többségében hosszú távon alkalmazzák a munkavállalókat. A jelöltektől elsősorban szakmai felkészültséget várnak el, emellett kiváló kommunikációs készséget, önálló munkavégzésre és együttműködésre való képességet, valamint  folyamatos fejlődést, rugalmasságot.

Az egyik kiállító cég munkatársának felmérése szerint a látogatók körülbelül 40-50 százaléka keres aktívan munkát, a többiek csak érdeklődők. A kiállítók közül volt olyan, amely tavaly itt találta meg bécsi karrierprogramja egyetlen magyar alkalmazottját, több cég viszont azt nyilatkozta, nehéz az expón megállapítani, kik a komoly, szakmailag is felkészült érdeklődők. Abban viszont egyetértettek, hogy marketingszempontból kiemelten fontos esemény a kiállítás, hiszen sok fiatal a cégprezentációkon hall először a vállalatokról.

A munkát keresőknek az expón lehetőségük volt önéletrajzzal kapcsolatos tanácsadást kérni, grafológiai és céges teszteket kitölteni, helyszíni interjúkon részt venni. A Rapid Randi Terminálnál két nap alatt kétszáz látogatóval készítettek a cégek hr-munkatársai tízperces interjúkat. A kiválasztási folyamatok ugyanakkor hosszúak, sok cég pedig tavaszi munkakezdésre keresi a jelölteket, mégis érdemes már most felkeresni a vállalatokat. Ezt igazolja az is, hogy sok olyan érdeklődő vett részt az expón, aki már több mint fél éve nem talál munkát.