Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A Hiteltársulást is vizsgálja a PSZÁF?

2011.11.08. 07:47

A Napi Gazdaság információi szerint a PSZÁF a Hiteltársulással kapcsolatban is vizsgálódik a végtörlesztés kapcsán. Mint ismert, néhány nappal ezelőtt a felügyelet közleményben hívta fel a közvélemény figyelmét arra, hogy amióta a törvény lehetővé tette a devizaalapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztését, a piacon olyan hitelközvetítők (gyakorta álközvetítők) bukkantak fel, akik kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegetik a hozzájuk fordulókat.

E vállalkozások a fizetési nehézséggel küzdő, nehéz helyzetben lévő adósok számára sokszor további jelentős díjak mellett vállalnak megbízási szerződéssel állítólagos adósságrendezést. A piacon több, fogyasztóvédelmi szempontból aggályos szolgáltató, sőt civil szerveződés is tevékenykedik a PSZÁF vizsgálatai, illetve a hatósághoz érkezett fogyasztói jelzések szerint.

A felügyelet arra is felhívta a figyelmet, hogy téves az az ígéret is, amely szerint egy nagy létszámú adósi körrel kapcsolatban lévő civil szervezet minden tagjának azonos feltételekkel tud majd hitelkiváltó kölcsönt szerezni. Az adósok hitelképessége ugyanis mindig egyénenként eltérő.

Javasolt mindezért, hogy az adósok ne közvetítőnél vagy civil szerveződésnél, hanem közvetlenül a hitelező intézményeknél keressenek maguknak hitelkiváltó kölcsönt. Az utóbbi feltételnek "megfelelő" Hiteltársulás október 7-én jelentette be, hogy a devizahitelek átváltására indítottak el civil kezdeményezést - a szervezők a miniszterelnöknek írt levéllel elérték, hogy egyeztethessenek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.

A lap szerint a fent említett aggályok - hogy a szerződésenként eltérő tartozás és fedezeti helyzet, illetve a forinthitelt igénylők eltérő jövedelmi helyzete lényegében lehetetlenné teszi az "ügyfelek" egy kalap alá vételét - mellett a felügyelet azt is problémásnak látja, hogy az ígéret nyomán sok végtörleszteni szándékozó kivár és nem kezdi majd meg saját maga az ügyének intézését, s így azt veszélyezteti, hogy kifut a törvény adta időből.  • Vennék
  • Hírek