Megrogyott a forint

2011.11.09. 10:06 Módosítva: 2011.11.09. 11:00
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Ma délelőtt ismét esni kezdett a forint árfolyama, a reggeli órákban még 306,52-es szinten járó euró kilenc óra körül 309,33 forintnál is járt. Ez új két és fél éves negatív rekordnak számít, legutóbb 2009 tavaszán volt ilyen mélységben a forint az euróhoz képest. Tíz óra után nem sokkal átlépte a 310 forintot, és pillanatok alatt 311 forintig kúszott az árfolyam. Ez azt jelenti, néhány óra alatt 1,4 százalékot gyengült a forint.

  Az esést nagyrészt az okozza, hogy nem tartott sokáig a piacok Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök lemondását követő optimizmusa, és ma reggel ismét a bizonytalanság kerekedett felül, amit főként a görög és olasz belpolitikai történések kiszámíthatatlansága okoz.

  A forint gyengüléséhez a portfolio.hu szerint az is hozzájárulhat, hogy piaci körökben olyan pletykák terjednek, melyek szerint ma az S&P leminõsítheti Magyarországot.

  A hangulat romlása nem tett jót a többi régiós valutának sem, bár azok jóval kisebb mértékben gyengültek a forintnál: míg a forint 1,4 százalékot, addig a cseh korona 0,5, a lengyel zloty pedig 0,56 százalékot vesztett az értékéből az euróval szemben.

  A forint más valutákkal szemebn is gyengült, a svájci frank a reggeli 247,4 körüli árfolyam után kilenckor már 249 forint fölött jár, a dollár árfolyama pedig 222 alól 224 forint fölé ugrott. Tíz után nem sokkal a frank már 251,4 forinton volt.

  A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla