Járai: Nem lesz itt az, amiről álmodtunk

2011.11.10. 18:36 Módosítva: 2011.11.10. 19:22

Nagyon lassú, csupán stagnálás közeli növekedés várható 2012-ben Magyarországon, mondta a Költségvetési Tanács elnöke egy konferencián. Járai Zsigmond az Infó rádió tudósítása szerint azt mondta, a gazdasági növekedés gyorsítása költségvetési eszközökkel nem megoldható a büdzsé nehéz helyzete miatt.

A közeljövőben nem lesz lehetőség olyan gyors növekedésre, amiről korábban álmodtunk, mondta Járai Zsigmond. Szerinte nincs mozgástere a kormány gazdaságpolitikájának, éppen ezért az anticiklikus gazdaságpolitika helyett prociklikus gazdaságpolitikát tud csak folytatni a kormány.

A növekedést az uniós források hatékonyabb felhasználásával, a versenyképesség fokozásával, a bürokrácia csökkentésével, a kiszámíthatóság, illetve a bizalom növelésével lehetne fokozni. Az eurózóna válságáról azt mondta: az euró megmentésének egyetlen esélye, az egységes uniós monetáris politika mellett az uniós gazdaságpolitika egységesítésének megteremtése, tudósít az Infó rádió.

Járai Zsigmond, aki az első Orbán-kormány első pénzügyminisztere, majd az MNB elnöke volt, az utóbbi időben többször fogalmazta meg a gazdaságpolitikát kritizáló, a hivatalos kormányzati álláspontnak ellentmondó véleményét. Néhány hete arról beszélt, hogy az ország újabb kiigazításra kényszerülhet, néhány nappal korábban arról, hogy nem elképzelhetetlen egy újabb IMF-szerződés.