Orbán: Nehéz lesz a lassú németek miatt

2011.11.10. 17:48 Módosítva: 2011.11.10. 19:59

A kétnapos londoni látogatáson tartózkodó Orbán Viktor a London School of Economics egyetemen ma délután tartott előadásában többek között azt mondta: „extrém nehéz” lesz elérni a kormány által kitűzött és egyelőre nem módosított jövő évi 1,5 százalékos GDP-növekedést – idézi a Reuters tudósítását a Portfolio.hu.

A kormányfő szerint példátlanul jó hír, hogy Brüsszel szerint 2012-ben sikerült a magyar államháztartási hiányát a GDP 3 százaléka alatt tartani, ezzel Magyarország „elit klubba” került. Ugyanakkor a korábban adósság elleni háborúról beszélő miniszterelnök máris újabb ütközetre készül: „a következő csata, amelyet az országnak meg kell vívnia, a növekedési csata lesz” – idézte szavait az MTI.

A beszámoló szerint a miniszterelnök azt mondta: a nagy európai gazdaságok – Németország, Franciaország – jövőre várható gazdasági növekedése gyenge, és Magyarországnak „rendkívül nehéz lesz” 1,5-2 százalékos növekedési ütemet úgy elérnie, hogy a többiek messze elmaradnak ettől.

A magyar kormánynak ezért növekedési tervet kell készítenie, és az előző napi kormányülésen ő meg is bízta ezzel a gazdasági minisztert. Orbán Viktor közölte: reményei szerint ezt a tervet egy-két héten belül a kormány a nyilvánosságnak is bemutathatja.

Mint ismert, az Európai Bizottság által ma közzétett prognózis mindössze 0,5 százalékos növekedést vetít előre. Kedden kormányzati körökből származó információk alapján a Reuters és lapunk is arról írt: a kabinet várhatóan hozzányúl a növekedési célhoz, és az 1,5 százalékot 0,9 százalék környékére módosítja. Ez azonban egyelőre nem történt meg, és a miniszterelnök szavai arra utalnak, hogy egyelőre nem is fog.

A magyar kormány egyelőre vár, hogy a német kormány lefelé módosítja-e saját GDP-prognózisát, mondta erről Orbán. A magyar miniszterelnök megfogalmazása szerint magasak a jövő évi GDP-növekedéssel kapcsolatos kockázatok, és emiatt nagyon nehéz lesz elérni a kitűzött célt. A térség jövője az, hogy feldolgozóipari kapacitásait fejleszti, és ezzel ellátja egész Európa igényeit – fogalmazott előadásában a miniszterelnök.

A magyar kormányfő a London School of Economics egyetem hallgatósága előtt tartott előadásában az MTI tudósítása szerint kijelentette azt is, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „nagylelkűsége” helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez „nagyon kockázatos döntés volt”, de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a magyar államadósság-besorolások esetleges leminősítésének kockázatára vonatkozó kérdésre azt mondta: a magyar kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését. Az eredmények azonban már jelentkeznek, tette hozzá.