A Fitch rontotta az ország kilátásait

2011.11.11. 17:40 Módosítva: 2011.11.12. 00:34

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat. A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolta a döntést.

A lépés nem meglepő, mert eddig mindhárom hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv legalján tartotta Magyarországot, ehhez csak a Fitch Ratings adott stabil kilátást. A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el eddig az országot. A hitelminősítő a mostani lépésével lényegében követte a másik két a Moody's-t és az S&P-t.

A Fitch Ratings egyébként nyáron javította stabilra az addigi negatívról a magyar adósbesorolás kilátását, vagyis akkor levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését. A lépést azzal indokolták, hogy úgy tűnik, a kormány elkötelezett a költségvetési kiigazítás mellett.

A magyar kormány nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével. A Nemzetgazdasági Minisztérium  az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint  tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság, és ezt ismeri el legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is.

Giró-Szász András kormányszóvivő a Magyar televízó esti műsorában azt mondta hogy a hitelminősítők nem tudták előre jelezni a világgazdasági válságot, kiváló besorolást adtak például a Lehman Brothers amerikai befektetési banknak is, amelynek 2008-as összeomlása a világgazdasági válság elmélyüléséhez vezetett.

A hitelminősítők így azt a munkát sem végzik jól, amire felhatalmazásuk van, országminősítést pedig egyáltalán nem is végezhetnének. "És ez nem a magyar kormány vagy a kormányszóvivő véleménye. Ezt a francia nemzeti bank elnöke mondta" – fejtette ki Giró-Szász András. Hozzátette: az Európai Unió több vezetője azt szorgalmazza, hogy az unió hozzon létre saját hitelminősítő intézeteket, mert a jelenlegiek nem az unió "gazdasági érdekei mentén fogalmazzák meg mondanivalójukat", írja az MTI.   

A hitelminősítők nem elsősorban az adósság mértékét, hanem az ország jövőbeli teljesítőképességét figyelik, ami az adósság növekedésével azonban  nyilvánvalóan romlik. A lépésben hangsúlyos szerepe lehetett a végtörlesztéssel kapcsolatos jogszabályoknak, illetve ezek bankrendszerre gyakorolt hatásának is.

Az elmúlt hetekben sokan foglalkoztak azzal, hogy leminősíthetik Magyarország adósbesorolását. Arról, hogy hazánkat a befektetésre nem javasolt kategóriába sorolhatják a nemzetközi hitelminősítők, hetek óta suttognak az elemzők. A leminősítés azt jelentené – bármelyik minősítő is lép elsőként –, hogy a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli adóskategóriába kerülnénk.

 Moody's

 S&P

 Fitch
 
 
 
AA Csehország (stabil)  
 
A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
A3  
 
A-  
 
A- Lengyelország (sabil)
Baa1  
 
BBB+  
 
BBB+  
Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
 Baa3  Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (stabil); Románia (stabil)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil); Horvátország (negatív)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
Ba1  
 
BB+  
 
BB+  
Ba2  
 
BB  
 
BB  
Ba3  
 
BB-  
 
BB-  
B1  
 
B+  
 
B+  

Részben a leminősítéssel kapcsolatos várakozások hatására az euróval szemben a héten a 317-es történelmi mélypont közelébe esett a forint. Pénteken délutánra a 310-es szintig erősödött vissza a forint az euróval szemben, egy svájci frankért 251 forintot adtak.  Elemzői kalkulációk szerint egy esetleges leminősítés öt-tíz forintos forintgyengülést hozna az euróval – és így közvetve a frankkal – szemben, míg az állampapírpiaci hozamok is 0,2-0,3 százalékponttal emelkedhetnek, vagyis ennyivel drágulhat az államadósság finanszírozása.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 715,17 pontos, 4,41 százalékos emelkedéssel, 16 931,50 ponton zárt pénteken, az OTP 7,14 százalékot, a Mol 5,59 százalékot erősödött, az MTelekom részvényei 1,37 százalékkal értek többet nyitáshoz képest. A Richter részvényeiért 1,39 százalékkal adtak többet, a nap végén 36 300 forintot adtak a gyógyszercég papírjaiért.