Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Leminősítést fontolgat az S&P

2011.11.12. 08:11 Módosítva: 2011.11.12. 11:51
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű osztályzatait szombaton a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok.

  A hír annyit tesz, hogy a következő időszakban árgus szemekkel figyelik a magyarországi történéseket. A cég elemzői a magyar kormánnyal is konzultálnak, és a bejelentés szerint egy hónap múlva döntik el, részben az addig alakuló költségvetési lépések fényében, hogy milyen eredménnyel is zárul a vizsgálat: a negatív kihatás azt jelenti, jó esélyt látnak a leminősítésre.

  Ha így döntetnének, azzal Magyarország elvesztené helyét a befektetésre ajánlott kategóriában, és az úgynevezett bóvli osztályba kerülnénk. A két másik nagy minősítőnél, a Fitchnél és a Moody's-nál is ennek határán vagyunk, a Fitch péntek este jelentette be, hogy figyelőlistára tett minket – ez nagyjából ugyanazt jelenti, mint az S&P lépése.

  Mi lenne a bóvliban?

  A piac már nagyrészt beárazta Magyarország adósbesorolásának a leminősítését. Elemzők szerint nem lesz összeomlás, de azért van miért aggódni. A bóvli kategória újabb forintgyengülést hozhat, és megszaporodhatnak azok a befektetők, akik szabadulnának a magyar állampapíroktól. Baj lehet abból is, hogy mögöttünk – szemben a bóvlikategóriában lévő országok túlnyomó többségével – nincs semmilyen biztonsági védőháló, írtuk a leminősítés veszélyeiről szóló összefoglalónkban.

  A forint mindenesetre – persze nincs is intenzív kereskedés szombat lévén – nem reagált érdemben az S&P közlésére. Szombaton a délelőtti órákban 309 forintnál járt az euró, ez némileg erősebb forintot jelent a péntekinél, tegnap többször 313 forint közelében is járt az árfolyam.

  Szinte mindent kifogásolnak

  A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be döntését. Ehhez fűzött elemzésében az S&P annak a véleményének is hangot adott, hogy a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt "kiszámíthatatlanabbá" vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

  Kár a Költségvetési Tanácsért

  A Standard & Poor's szombat hajnali londoni elemzése szerint a kockázatokat tovább erősíti a cég által gyengülőnek tartott intézményi hatékonyság. E hatékonyságot az S&P szerint az alkotmányban, valamint egyes független intézmények - például a Költségvetési Tanács - működésében eszközölt változtatások "kezdték ki".

  A hitelminősítő szerint ennek valószínűleg negatív hatása lesz a költségvetési tervezésre és a beruházási aktivitásra, és az S&P azzal számol, hogy ez továbbra is nyomást gyakorol Magyarország középtávú növekedési kilátásaira.

  Kár a különadókért

  A Standard & Poor's véleménye szerint a különböző szolgáltatási szektorokra bevezetett átmeneti adók rövid távon korlátozhatják a beruházásokat és a munkahelyteremtést, a devizaalapú háztartási jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztésének lehetővé tétele pedig tovább csökkentheti a gazdaság hitelellátását. Ezek az intézkedések korlátozzák a növekedési kilátásokat,  veszélybe sodorhatják a kormány költségvetési célkitűzéseit, és akadályozhatják az államadósság tartós csökkenését - áll a hitelminősítő elemzésében.

  A Standard & Poor's közölte, hogy a most bejelentett megfigyelés eredményéről valószínűleg még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

  A többieknél sem állunk jól

   Moody's

   S&P

   Fitch
   
   
   
  AA Csehország (stabil)  
   
  A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
  A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
  A3  
   
  A-  
   
  A- Lengyelország (sabil)
  Baa1  
   
  BBB+  
   
  BBB+  
  Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
   Baa3  Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (stabil); Románia (stabil)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil); Horvátország (negatív)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
  Ba1  
   
  BB+  
   
  BB+  
  Ba2  
   
  BB  
   
  BB  
  Ba3  
   
  BB-  
   
  BB-  
  B1  
   
  B+  
   
  B+  

  A három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

  A magyar besorolásokra a Moody's - és a pénteki kilátásrontás óta - a Fitch Ratings is negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor's által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.

  Bóvliba kerülnénk

  Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

  Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászainak minapi elemzése szerint ha ez meg is történne, az jó eséllyel csak korlátozott piaci hatással járna, mivel a magyar kormánykötvények zöme felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapok portfolióiban van, és ezek számára nincs olyan kifejezett előírás, hogy csak bizonyos alsó besorolási küszöb feletti kötvényeket tarthatnak.

  A Barclays Capital londoni szakértői kiemelték ugyanakkor, hogy a magyar szuverén dollárkötvények viszont befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott jelentős amerikai kötvényindexekben szerepelnek - köztük a Barclays Capital US Credit indexben -, és ha esetleg két hitelminősítő is a befektetési osztályzati sáv alá sorolná át Magyarországot, e magyar dollárkötvények szükségszerűen kikerülnének ezekből az indexekből, ami a magyar adósság külföldi befektetői bázisának valamelyes eróziójához vezetne.