Nándor
3 °C
16 °C

Végtörlesztés: 890 millió euró kellett a bankoknak

2011.11.14. 11:41
Az MNB ismét statisztikai mérleget tett közzé. A számadatok többek közt a végtörlesztéssel, az MNB kötvényállományával, a forgalomban levő készpénz mennyiségével, illetve a hazai bankrendszerrel foglalkoznak.

A Magyar Nemzeti Bank októberben összesen négy alkalommal tartott a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tendert, amelyeken összesen 890 millió eurónyi (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig. A végtörlesztésekkel párhuzamosan 235 millió eurót (69 milliárd forintot) fizettek ki – közölte az MNB hétfőn publikált statisztikai mérlegében.

Az előzetes adatok alapján októberben a bankrendszer forint likviditása kis mértékben nőtt az előző hónaphoz képest, ami az egynapos betétek állományának jelentősebb növekedéséből látható. A hitelintézetek egynapos betéteinek állománya egy hónap alatt 163 milliárd forinttal 285 milliárd forintra nőtt.

A külföldi követelések havi átlagállománya szeptemberről októberre 618 milliárddal 11 588 milliárd forintra emelkedett, míg a hóvégi állomány csökkenést mutat. A csökkenés döntő része államadósság-kezelési tételekhez, kisebb része a végtörlesztéshez köthető, amelyek hatását a forint árfolyamának gyengülése az átértékelődésen keresztül részben ellensúlyozott.

A forgalomban lévő készpénzállomány a megszokottnál nagyobb mértékben, több mint 80 milliárd forinttal, 2591 milliárdra növekedett.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege hatmilliárd forinttal 459 milliárdra csökkent, amely kisebb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,4 milliárd forint volt, ami továbbra is elenyésző a közel 452 milliárd forintos kötelezettséghez képest.

Az MNB számadatai mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is statisztikákat közölt a múlt héten, amelyek szerint október végéig mintegy 30 ezren végtörlesztettek, a kedvezményes árfolyamon számolva 130,6 milliárd, az aktuális árfolyamon számolva 174,77 milliárd forint értékben, így a pénzügyi intézmények vesztesége 44 milliárd forintra emelkedett.