Szijjártó: Nekünk ne diktáljon az IMF

2011.11.14. 11:28 Módosítva: 2011.11.14. 12:40
Szijjártó Péter szerint nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). „Nem ez a gazdaságpolitika van most, mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon” – mondta a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter hétfőn az MTV Ma reggel című műsorában a Demokratikus Koalíció azon felvetésére, hogy a kormánynak készenléti hitelmegállapodást kellene kötnie az IMF-fel, azt mondta: erre nincs szükség.

Tavaly nagy gazdaságpolitikai vita volt erről, és akkor úgy döntöttek, nem akarják, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi szervezetek jóakaratától függjön, mondta. „Nem akartuk azt, hogy külföldről bármilyen nemzetközi pénzügyi szervezet diktálja a magyar kormánynak az intézkedéseket és kényszerítsen megszorításokat a magyar kormányra” – tette hozzá.

Szavai szerint akkor amellett döntöttek, hogy hiteles, átlátható gazdaságpolitikával Magyarország képes lesz magát a pénzpiacokról finanszírozni. A döntés helyességét támasztja alá Szijjártó szerint az is, hogy 2004 óta először sikerül 3 százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát Magyarországon.

A miniszterelnöki szóvivő szavait ugyanakkor némileg árnyalja, hogy bő két héten belül két olyan állampapír-aukció volt, amit a csekély érdeklődés és a megugrott hozamszint miatt kénytelen volt lefújni az Államadósság Kezelő Központ. Október végén egy 40 milliárdos diszkontkincstárjegy-kibocsátás maradt el, éppen ma, nem sokkal a Szijjártó-kijelentéseket követően pedig egy 50 milliárdosra tervezett hathetes dkj-eladást nem sikerült megtartani.

Az államadósság csökkentésére az Európai Unióban pedig idén csak két ország Svédország és Magyarország volt képes – tette hozzá. Megerősítette: a kormány az eddigi gazdaságpolitikához tartja magát.