Újabb állampapír-aukció bukott el

2011.11.14. 12:04 Módosítva: 2011.11.14. 12:29

Bő két héten belül a második magyar állampapír-aukció fulladt kudarcba: az Államadósság Kezelő Központnak le kellett fújnia a hétfői hathetes (D111228) likviditási diszkontkincstárjegy-eladást. A Portfolio.hu tudósítása szerint az 50 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 35,6 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók, ezekből egyetlen ajánlatot sem fogadott el az Államadósság Kezelő Központ.

aukcidosor111114.png

A Portfolio.hu azt írja: a mai eredménytelen aukció egyrészt a hétvégi hitelminősítői jelzések utáni gyenge vételi érdeklődéssel, másrészt feltehetően megugró hozamelvásárokkal függött össze. Hétfő délelőtt a forint esésével párhuzamosan intenzív hozamemelkedés kezdődött a magyar állampapírpiacon, és a hároméves referenciahozam már 8 százalék közelében van.

Legutóbb október 27-én hozott csúfos bukást az ÁKK egy állampapír-aukciója. Akkor még rosszabb volt az arány, a 12 hónapos diszkont kincstárjegy-aukción a 40 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 22,8 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók.

Azt, és a befektetők által várt 6,35-6,4 százalékos kamatokat látva végül egyetlen ajánlatot sem fogadott el az Államadósság Kezelő Központ. Az akkori döntésben a KBC Equitas elemzése szerint szerepet játszhatott az, hogy az ÁKK nem szerette volna a magas kamatok elfogadásával egy rövid távú kamatemelés lehetőségét sugallni.

Több olyan állampapír-aukció is volt az utóbbi hetekben, ami totális bukást nem hozott ugyan, de azon csak a tervezettnél kevesebbet tudott eladni az adósságkezelő. November elején a 3 éves futamidejű papírokból ment el 20 helyett csak 15 milliárdnyi, október 20-án az 5 évesből 15 helyett csak 10 milliárdnyi.