Blokád alatt a Lidl két logisztikai központja

2011.11.15. 16:35 Módosítva: 2011.11.15. 21:22

Kedden blokád alá vette a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) a Lidl áruházlánc két logisztikai központját, közölte az Éliás Ádám által vezetett szervezet. A VÉSZ azért döntött a központok zár alá vételéről, mert hat tagszervezete, amelyek részt vettek a Lidl egyik fővárosi, harmadik kerületi áruházának építésében, „egyetlen fillért sem kaptak elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért”. A cégeknek összesen mintegy 170 millió forinttal tartoznak az elvégzett munkáért.

A VÉSZ a szigetszentmiklósi Leshegy Ipari Parkban és a székesfehérvári Alba Ipari Parkban lévő logisztikai központnál kezdte kedd reggel a tiltakozást, helyszíni jelentése szerint rengeteg kamionnal torlaszolták el a raktárbázisok bejáratait. A szigetszentmiklósi akció a délutáni órákban is zajlott, a helyszínen a rendőrök is megjelentek, de Éliás Ádám sajtónyilatkozatai szerint nem zavarták el a demonstrálókat.

A Lidl egy generálvállalkozót bízott meg az építéssel, az viszont felszámolás alá került, írja a hirado.hu. Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke szerint az áruházlánc nem tagadja, hogy rendelkezik a fizetéshez szükséges pénzzel, mégsem hajlandó együttműködni, és egyébként a generálvállalkozó felé sem egyenlítette ki teljes mértékben a számláit.

A Lidl Magyarország közleményt adott ki, miszerint maradéktalanul eleget tett szerződéseses partnere, a Gropius Zrt. követeléseinek. Azt írják, hogy a Lidl Magyarországnak nincs jogi lehetősége beavatkozni a Gropius Zrt. és az alvállalkozók közötti jogvitába. Megjegyzik azt is, hogy "a Gropius Zrt-vel szemben jelenleg felszámolási eljárás folyik a hatályos jogszabályoknak megfelelően".

A felszámolás alá került fővállalkozó, az az 1999-ben létrehozott Gropius Zrt. ellen idén októberben indult felszámolási eljárás. A cégről több más beruházás kapcsán is emlegették, hogy adós az alvállalkozók pénzével.

A VÉSZ lapunkkal azt közölte: „a blokád addig fog tartani, amíg a kárvallott cégek kifizetése megtörténik”. Ezt Éliás később úgy pontosította: amíg vagy készpénzben nem fizet a Lidl, vagy meg nem vásárolja a Gropius követeléseit, és ilyen úton ki nem egyenlíti az alvállalkozók számláit. Éliás Ádám szerint ez utóbbi megoldás működött már más hasonló esetben is.