Így kompenzálják jövőre az szja-veszteséget

2011.11.15. 14:55 Módosítva: 2011.11.15. 14:56

Elkészült a jövő évi bérkompenzáció rendszere, az egykulcsos adórendszer miatt veszteséget szenvedő munkavállalók esetében az állam jövőre kompenzálja a béremelés 5 százalék feletti részéért a munkaadókat – mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára az Inforádiónak.

Ez például egy minimálbéres munkavállaló esetén azt jelentené, hogy 18 százalékos béremelésre lenne szüksége, ebből 5-öt a munkaadó, 13-at az állam vállalna.

Magasabb béreknél az állam által kompenzált rész aránya értelemszerűen kevesebb, ahogy csökken a szükséges béremelés 5 százalékon felüli része. Az állami kompenzáció a munkáltatói járulékokból jövőre létrejövő szociális hozzájárulási adóra adott kedvezményben jelenne meg.

Nem bízza ugyanakkor kizárólag az adókedvezmény vonzerejére a munkaadók döntését az állam: mint azt tegnap megírtuk, aki nem emeli a szükséges mértékben a béreket, azt a munkaügyi ellenőrzés során ugyan nem bírságolhatják, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.