Matolcsy: Mindenre felkészültünk

2011.11.16. 11:15
Felkészült a kormány az európai válság súlyosbodására, alternatív makrogazdasági előrejelzéseket dolgozott ki és jelentős tartalékot tervezett be a költségvetésbe – derül ki Matolcsy György egy parlamenti írásos válaszából. Éppen ezért a nemzetgazdasági miniszter nem tart szükségesnek további bevételi és kiadási intézkedéseket.

„A Kormány természetesen felkészült az eurózóna-válság elhúzódásából fakadó kockázatok kivédésére is, és alternatív makrogazdasági előrejelzéseket is kidolgozott” – válaszolta (pdf) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az LMP-s Mile Lajos írásbeli kérdésére. A tárcavezető szerint ugyanis az ebből fakadó eltérések elhárítására elég lesz a 300 milliárd forintos költségvetési tartalék.

Éppen ezért Matolcsy nem tart szükségesnek további bevételi és kiadási intézkedéseket, holott elemzői körökben az elmúlt napokban több olyan vélemény is napvilágot látott, miszerint év közben kényszerül majd újabb kiigazításra a kormány.

Matolcsy György válaszában emlékeztet arra, hogy a kormány jövőre három intézkedéscsomaggal javítja a költségvetés egyenlegét: a Széll Kálmán-tervvel, a konvergencia programmal és plusz adónövelő tételekkel.

„Olyan intézkedések kerültek elfogadásra, amelyek tartósak, szerkezeti jellegűek, és biztosítják a 3 százalékos referenciaérték alá kerülést 2012-ben. 2013-ban a Széll Kálmán Terv hatályba lépő megtakarításai ellensúlyozzák az ágazati különadók megszüntetésének és a bankadó megfeleződésének hatását. A 2014-es évtől kezdődően pedig már nincsenek olyan egyszerinek mondott bevételek, amelyek kiesése pótlólagos problémát jelentene a költségvetésnek, és további intézkedéseket tenne szükségessé” – hangsúlyozza Matolcsy György.

A Portfolio.hu ugyanakkor emlékeztet arra: az Európai Bizottság szerint 2013-ra tovább, ismét 3 százalék fölé emelkedik a költségvetés hiánya. Ezért nem is javasolta az EB egyelőre, hogy Magyarország ellen megszüntessék a túlzott hiányeljárást. Sok minden múlik tehát azon, hogy a kormány a következő hónapokban alátámasztja-e jogszabályokkal a tavaszi reformcsomag 2013-ra tervezett intézkedéseit.

Matolcsy György a válaszában arról is megemlékezik, hogy a megváltozott formában felálló Költségvetési Tanács jelenleg több, és fontosabb jogosítvánnyal rendelkezik, mint az elődje. „Míg korábban a KT csak véleményezési joggal bírt, addig a jelenlegi formában a KT a költségvetési törvényt illetően vétójoggal rendelkezik” – fogalmaz. A Tanács azonban ezt nem tette meg, Járai Zsigmond és Domokos László ÁSZ-elnök szavazataival Simor András MNB-elnök szavazata ellenében elfogadta a tervezetet, habár később a számvevőszék darabjaira szedte a törvényjavaslatot, és Járai is erős kritikákat fogalmazott meg az utóbbi időkben.