Az MKB húzta le német anyabankját

2011.11.17. 15:23
Veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Bayerische Landesbank (BayernLB), a magyar MKB Bank Zrt. fő tulajdonosa. A bajor tartományi bank beszámolója szerint a veszteség mindenekelőtt a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztése és az euróövezeti adósságválság miatt keletkezett, de szerepe volt benne a bankadónak is.

A társaság adózás előtti vesztesége 92 millió euró volt a július-szeptemberi időszakban. A második negyedévben még 95 millió euró nyereséget értek el. A bank közleménye szerint a devizahitelek kedvezményes végtörlesztési lehetőségének megteremtése „a kisajátítással egyenértékű beavatkozás a bank és az ügyfelek közötti szerződéses kapcsolatokba” – adta hírül a portfolio.hu

Az intézkedés jelentősen megterheli a bankszektort, az MKB-t arra kényszerítette, hogy 108 millió eurós céltartalékot képezzen. „E politikailag motivált beavatkozás nélkül a BayernLB a harmadik negyedévben is nyereséget ért volna el” – állt a bank közleményben.

A három negyedévet együttvéve a társaság adózás előtti nyeresége 152 millió euró volt, az egy évvel korábbi 669 millió után. A teljesítményt a magyarországi végtörlesztés és az euróövezeti adósságválság mellett a magyarországi és a németországi bankadó is visszafogta. Az magyarországi adó önmagában 51 millió eurós teher volt.

A társaság korábban arra számított, hogy nyereséggel zárja az évet, de a szerdai közleményében visszavonta ezt az előrejelzést, és nem adott újat, arra hivatkozva, hogy bizonytalanok a kilátások az euróövezeti válság és a magyarországi végtörlesztés miatt.

A BayernLB-nek további gondot okoz, hogy a Moody's befektetői részlege a minap leminősített 10 német bankot és ők is köztük voltak. A BayernLB besorolásán rögtön három szintet is rontottak, A1 kategóriából Baa1 szintre süllyedt.  A leminősítés oka az volt, hogy a Moody's most már egyre valószínűtlenebbnek tartja, hogy ezek a bankok külső segítséget kapjanak ha bajba kerülnének – írta meg a Bloomberg.

„Mivel a (német) hatóságok most olyan lépéseket tesznek, amik csökkentik a jövőbeni segítség valószínűségét, a megjósolhatóságát, és a mértékét, a Moody's most már kivette számításai közül ezt az eddigi rendkívüli támogatást” – nyilatkozta az elemző cég. Az Európai Bizottság a német döntéssel párhuzamosan szintén szigorítja a releváns szabályozását, és ez fokozza a bank nehézségeit.