Kinőtt egy magyar gigacég a semmiből

2011.11.17. 15:16 Módosítva: 2011.11.17. 16:30

Szinte a semmiből került elő Szatmári Zoltán, és alapított egy 40 milliárd forint jegyzett tőkéjű céget Érden, írja a Gazdaság.hu. A Hun-Power Környezetvédelmi, Hulladékgazdálkodási, Technológiafejlesztő és Üzemeltető Zrt. fő tevékenységi köre, a cégadatok szerint, hulladék újrahasznosítása.

A teljesen új társaság egyetlen feltüntetett tulajdonosa Szatmári Zoltán, aki több idén alapított cégben megjelenik. A cég székhelye Érden található, egy átlagos régi építésű családi házban, semmi nem utal kívülről arra, hogy az utóbbi idők legnagyobb új vállalkozásának központja előtt állnánk.

Mostanában viszonylag kevés társaságot hoznak létre milliárdos tőkével, a 40 milliárdos tétel pedig kifejezetten kuriózumnak számít. Összehasonlításképpen: a Mol jegyzett tőkéje 100 milliárd forint, az Obi és az Uni-Credit Bank tőkéje viszont nem éri el az új érdi gigacégét.

Néhány hete hozták létre a Mes-Oil Company Zrt.-t, 10,3 milliárd forint jegyzett tőkével. Ennek tulajdonosa nem ismert, igazgatósági tagja Szatmári Zoltán, továbbá Zsibrita Zsuzsanna, akinek lakcíme is megegyezik a cégközponttal, valamint Ember Sándor. A társaság fő tevékenysége alapanyag, üzemanyag ügynöki nagykereskedelme – írja a gazdasági hírügynökség.

Nyáron alapították az Eu-Petrol Mobil Kft.-t is, melynek tulajdonosa és vezető tisztségviselője Zsibrita Zsuzsanna, tevékenysége a Mes-Oilhoz hasonló. Ennek tőkéje viszonylag szerény, 500 ezer forint.

Szatmári Zoltán még egy idén alapított cégben tűnik fel részvényesként: a turai székhelyű Medical Support Team Nemzetközi Egészségügyi és Kereskedelmi Know-How Fejlesztő és Tanácsadó Zrt.-ben, tulajdonostársa Zsibrita Zsuzsanna. A cég egyéb humán-egészségügyi ellátással foglalkozik, jegyzett tőkéje 1,6 milliárd forint.

Az érdi és a turai székhelyen nincsenek bejelentett telefonszámok, vagy titkosak, a cégjegyzékben megadott email címekre nem reagált senki. A gazdaság.hu így nem tudta meg, ki a titokzatos új befektető (vagy befektetők), aki friss tőkével lassan cégbirodalmat épít ki.