Kínos fordulat, de pozitív lépés

2011.11.17. 22:32

„A kormány kínos fordulatra kényszerült" – reagált az IMF-tárgyalásokról szóló mai bejelentésre a Financial Times. A lap blogján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményét idézi, miszerint az új megállapodás nem növelné Magyarország államadósságát, ezt valójában egyfajta biztosításként kell felfogni.

Bár az NGM nem részletezte, milyen megállapodásról lehet szó, de vélhetően olyan elővigyázatossági megállapodás lehet, amelyet nemrégiben Szerbia és Románia kötött, egymilliárd és nyolcmilliárd euró értékben, írják.

Az FT szerint a mai bejelentést több helyen is kételkedve fogadták, amit felerősített, hogy a Magyar Nemzeti Bank is az NGM közleményéből értesült a tárgyalások szándékáról. A lap beszámolója szerint a befektetők szempontjából az IMF-fel való megállapodás lehet a legjobb módja, hogy Magyarország kikeveredjen euróövezet válsága és a gyenge hazai gazdaság által okozott pénzügyi spirálból.

Az IMF-megállapodás segítheti a befektetői bizalmat egész Közép-Kelet-Európában akkor, amikor a legfontosabb országok pénzügyei a devizahitelek terhe és a válságba került nyugat-európai bankok hiteleitől való függőség miatt nyomás alatt vannak.

Orbán Viktornak mindez nagyon kellemetlen lehet, ugyanis korábban elkötelezte magát a független gazdaságpolitika mellett, véli az FT cikkírója.

Magyarországon csütörtökön bejelentette, keresi az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal – számolt be a Wall Street Journal. Mint írták, az ország, amely tavaly abbahagyta a tárgyalásokat az IMF-fel, mondván, meg akarják tartani a függetlenségüket, azóta viszont egy sor szokatlan gazdaságpolitikai intézkedést tett, küzdött, hogy megnyerje a befektetők bizalmát. A lap megjegyezte, ugyan a NGM nem részletezte, hogy milyen típusú megállapodást köthet Magyarország az IMF-fel, ennek ellenére a piacok pozitívan és gyorsan reagáltak, és a forint is erősödött az euróval szemben.

"Ez egyértelműen pozitív lépés" – mondta Neil Shearing, a Capital Economics londoni közgazdásza. Hozzátette, még meg kell várni azt a középutat, ami kölcsönösen elfogadható lesz mindkét fél számára.

"Magyarország újra az IMF segítségét kéri" címmel jelentetett meg cikket a mai bejelentésről az osztrák Der Standrard. "Fordulóponthoz érkeztünk" – idézi ugyancsak az NGM közleményét a lap.