Túl az utolsó kísérleten az MNB

2011.11.17. 15:22

A magyar jegybank e héten végrehajtott szóbeli intervenciója valószínűleg az „utolsó kísérlet volt” a piaci hangulat befolyásolására a kamatemelés előtt a londoni felzárkózó piaci elemzők vélekedése szerint.

Az HSBC bankcsoport elemzőrészlegének közgazdászai a várható magyar kamatpolitikáról befektetőknek összeállított előrejelzésükben felidézték az MNB monetáris tanácsa által e héten kiadott közleményt, amely szerint ha az európai piaci kockázatkerülés tovább erősödik, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása.

A londoni elemzők csütörtöki értékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar jegybank ezzel szóbeli intervenciót hajtott végre, és ha „az egyébként enyhe alapállású” monetáris testület ezen „utolsó kísérlete” a piac befolyásolására sikertelen marad, akkor a november 29-ei rendes kamatdöntő ülésen az MNB jó eséllyel kamatemelésre szánja el magát.

A szakértők hozzátették ugyanakkor, hogy nem várnak a 2008. októberi 3 százalékpontos emeléshez hasonló mértékű – szigorítást, egy negyed százalékpontos emelést viszont túl kevésnek tartanának „a jelenlegi környezetben”.