Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Kirúgtak két helyettes államtitkárt az NFM-ben

2011.11.18. 11:13
A nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a kormányfő felmentette tisztségéből Olajos Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát november 15-i hatállyal és Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárt.

Az új kormány megalakítását követően nevezték ki Olajos Pétert, akkor még a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó energiaügyi államtitkársághoz. Később az államtitkárságot áthelyezték az NFM-hez.

Olajos Péter 2004-től 2009-ig volt az Európai Parlament tagja a Néppárti Képviselőcsoportban. Fő bizottsága a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság volt. 2007 elejéig tagja volt a Belsőpiaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságnak ezt követően pedig a parlament Költségvetési Bizottságának. 2007 májusában létrejött az Európai Parlamentben a Klímaváltozással foglalkozó ad hoc bizottság, amelynek szintén tagjává választották.

2008 szeptemberében a legnagyobb szavazataránnyal az MDF elnökségének tagjává és egyben alelnökévé választották. 2009. februárjában a párt politikai irányváltása miatt minden pártbeli tisztségéről lemondott, áprilisban pedig kilépett az MDF-ből.

EP-tisztségeit 2009. július 13-ig töltötte be.

November 30-i hatállyal mentették fel tisztségéből az NFM egy másik helyettes államtitkárát is, a fejlesztési ügyekért felelős Nyikos Györgyit.

Nyikos 2010. június 7-e óta töltötte be ezt a tisztséget. 2005 és 2006 között az Országos Területfejlesztési Hivatal elnökhelyettese volt. 2009. április 1. és április 21. között a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumában gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkárként dolgozott.