Tényleg más a helyzet, mint 2008-ban

2011.11.18. 15:34

Három évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormány is az IMF-hez fordult, de az a helyzet merőben különbözött a mostanitól. Bár a külső gazdasági környezet mindkét időszakban csapnivaló volt (alapvetően más okokból), Magyarország sokkal felkészületlenebb volt 2008-ban egy külső sokk kezelésére, mint most (annak ellenére, hogy a helyzet látszatra most is ugyanolyan rossz).

A költségvetés valós hiánya a 2008-as hitelfelvételt megelőzően a mostanra tervezett kétszerese volt, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig nagyon magasan, 7-8 százalékon állt, miközben a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai a mostani szint durván harmadát tették ki. Mindhárom tényező extrém mértékben növelte a sérülékenységet, erre jött egy hirtelen halál, a piacok teljes lefagyása - mondta Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója. Szerinte az akkori és a mostani helyzet közötti fontos különbség, hogy most egy lassabb leolvadást látunk (tehát más megállapodás kell), amit az akkori és a mostani csődbiztosítási felárak változásának meredeksége is tükröz.

 

Valóban más a helyzet, mint 2008-ban, amikor a Gyurcsány-kormány az IMF-hez fordult, ezért arra is kisebb az esély, hogy kemény feltételeket diktáljanak nekünk - fogalmazott egy névtelenséget kérő közgazdász az Indexnek. Akkoriban ténylegesen fizetésképelenek voltunk, képtelenek voltunk a piac forrásbevonásra, a kormánynak pedig esélye sem volt arra, hogy a magas hiányt hirtelen lehozza.

A szakértő szerint nem ismétlődhet meg a 2008-as IMF-program, mert nem is nagyon tudna mit kérni a kormánytól a Valutaalap. A hiánycélt a kabinet nagyon komolyan veszi, megszorítások sora lép életbe jövőre és úgy fest, hogy a devizahitelesek megmentése kapcsán is visszalépett a kormány.

Csökkent a leminősítés veszélye

A hitelminősítők általában a legfrissebb információkat is feldolgozzák, az utóbbi időszakban pedig az IMF-kapcsolatfelvétel mellett több pozitív hír is érkezett – latolgatta a leminősítés esélyeit Barcza György.

Egyrészt úgy fest, hogy a kormány kiegyezhet a bankokkal a devizahitelesek megmentése ügyében, másrészt a legutóbbi gazdasági növekedési adatok is javultak az előző negyedévi számokhoz képest, illetve a kormány Orbán Viktor jelzése alapján kész a realitásokhoz igazítani növekedési terveit.

Ez azért lehet fontos, mert a hitelminősítők budapesti látogatásaik alkalmával leginkább a jövő évi recesszió lehetősége miatt aggódtak – mondta az elemzési igazgató, aki szerint – optimista megközelítésben – harminc százalékra csökkent a leminősítés esélye.