Budapestet is méregeti az S&P

2011.11.21. 22:12

Az S&P hitelminősítő hétfőn este Londonban közölte, hogy besorolási kritériumai alapján Budapestnek sem ad a szuverén magyar adósságnál jobb adósértékelést.

A budapesti osztályzatok vizsgálat alá vételének bejelentéséhez fűzött hétfő esti elemzésében a Standard & Poor's közölte: besorolási kritériumai alapján Budapestnek sem ad jobb adósértékelést a Magyarországra, mint államadósra érvényben tartott osztályzatoknál.

A hitelminősítő elemzése szerint van mód arra, hogy egy helyi vagy regionális önkormányzat az adott ország szuverén besorolásánál jobb osztályzatot kapjon. Akkor, ha az érintett önkormányzatnak erősebb adósi karakterisztikája van mint a szuverén adósnak, intézményi keretei korlátozzák a szuverén adós részéről megnyilvánuló negatív beavatkozásokat, vagy ha az adott önkormányzat jelentős pénzügyi rugalmassággal és független pénzügyi menedzseléssel tudja enyhíteni az ilyen beavatkozások hatásait.

A Standard & Poor's szerint Budapest jelenleg nem tudja ezt felmutatni, ezért a cég a szuverén adósbesorolást tekinti a fővárosi adósosztályzatok felső határának.

Mint ismert, az S&P korábban negatív megfigyelés alá vette Magyarország adósbesorolását is. Úgy vélték, a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt "kiszámíthatatlanabbá" vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

A Budapestre hétfőn bejelentett hasonló felülvizsgálat indoklásában ugyanakkor nem szerepel a magyar államadós-osztályzat negatív vizsgálatának tíz nappal ezelőtti bejelentéséhez fűzött elemzés azon kitétele, hogy a hitelminősítő a megfigyelés eredményéről valószínűleg még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.