Az IMF megkapta a magyar hitelkérelmet

2011.11.21. 12:06 Módosítva: 2011.11.21. 12:52

Megkapta az esetleges hitelnyújtásról szóló hivatalos kérelmet a Nemzetközi Valutaalap – olvasható Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója hétfőn kiadott közleményében. Az Európai Bizottságnak is eljuttatott magyar kérelem azt tartalmazza, hogy az Orbán-kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni.

A Nemzetközi Valutaalap közleménye hozzátette: az IMF jelenleg Budapesten tartózkodó szakértői stábja most visszatér az Egyesült Államokba, és konzultál az IMF vezetőségével. Az úgynevezett IV. cikkely szerinti magyarországi egyeztetéseket – amik még a 2008-as hitelprogram miatt folynak – egy későbbi időpontban folytatják és zárják le.

Az IMF-bejelentés kapcsán a Portfolio.hu megjegyzi: azzal, hogy elővigyázatossági típusú hitelkérelemről szóló szándékot jeleztünk a nemzetközi szervezeteknek, biztosnak tűnik, a Lengyelország által igénybe vett rugalmas hitelvonal nem jön szóba, de „az ország makrogazdasági fundamentumai alapján erre nem is lennénk jogosultak”. Laptársunk azt is megjegyzi: az elővigyázatossági jelleg az új hitelvonalban (PCL), illetve a készenléti hitelmegállapodásnál (SBA) adott, előbbiből eddig csak Macedóniának nyújtottak. Utóbbinál az elővigyázatossági jelleg azt jelenti, hogy az érintett ország előre jelzi: nem kíván lehívni pénzt a keretből, csak szükség esetén nyúlt hozzá.

Az IMF delegációja múlt héten érkezett Magyarországra, hogy a 2008-as hitelprogramhoz kapcsolódó rendes félévi felülvizsgálatot elvégezze. Bár a küldöttség nem új program tárgyalására érkezett, a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön általános meglepetésre közölte, hogy megkezdjük a tárgyalásokat egy új biztonsági megállapodásról.

"A legtöbb Magyarországról szóló gazdasági hír, elemzés a múlt hét végi IMF megállapodásról szól. Milyen típusú lesz az IMF által nyújtandó keret, milyen összegről fog szólni és legfőképpen, milyen intézkedéseket vár majd a Nemzetközi Valutaalap tőlünk?" – hívja fel a figyelmet a nyitott kérdésekre reggeli kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank Treasury vezetője.

Amíg a pénzügyi világ az utóbbi évek politikai kommunikációinak konzisztenciáját emésztgeti (korábban kategorikusan visszautasítottuk az IMF együttműködést, most pedig kooperációt ajánlunk, talán annak érdekében, hogy elkerülhessük a leminősítést), addig a Moody's hitelminősítő dicséretet osztott a lengyeleknek, mivel „(az ortodox) ambíciózus reformtervek az ország hitelességét támasztják alá” - tette hozzá az elemző.

„Nekünk azzal kell most sokáig foglalkoznunk, hogy a rombadőlt hitelességünket újra fel tudjuk építeni. Bízzunk benne, hogy ez sikerülni fog, ennek első lépése az lehet, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek, és hamar megtalálja a közös nevezőt a kormány és az IMF. Ha ez így lesz, akkor a forint további erősödést produkálhat és a 300-as szintet is könnyedén áttörheti. Ellenkező esetben viszont, ha nem születik egyezség az IMF-el, és a globális kockázatok időközben nem csökkennek, akkor nem kizárt az újabb csúcsszintek döntögetése, és szinte borítékolhatóak lesznek a leminősítések" – zárta elemzését Karsai Péter.