Orbán a nap Pinokkiója

2011.11.21. 18:42

Orbán Viktort választotta a mai nap "Pinokkiójának" a Handelsblatt német gazdasági napilap, miután az ország a korábbi nyilatkozatokkal szöges ellentétben mégis az IMF-hez fordult segítségért.

"Magyarország meg tud állni a saját lábán" - mondta november 14-én a lap szerint Orbán, aki 2010 júliusában szakított a Valutaalappal, és ellenállt a szervezet minden, a költségvetés konszolidációjára vonatkozó "diktátumának". Még múlt hétfőn sem szeretett volna Orbán együttműködni az IMF-fel, azonban a pénzügyi piacok közben egyre rosszabbul viselték a helyzetet, a forint gyengülni kezdett, az állampapírok hozamai emelkedtek, és az a veszély is egyre fenyegetőbbé vált, hogy a Standard&Poor's leminősíti Magyarországot.

Majd jött a fordulat: pénteken a kormány megkezdte a tárgyalásokat a Valutaalappal egy új hitelprogramról.

A lap napi Pinokkió listáján amúgy más miniszterelnökök is sűrűn szeperelnek, csak az elmúlt hetekben kétszer tüntették ki a címmel Silvio Berlusconi olasz és Jeórjiosz Papandreu volt görög miniszterelnököt, de nem hiányzik a listáról Angela Merkel német kancellár sem, aki a kormánykoalíció belső feszültségeit próbálta a szőnyeg alá söpörni.