Eltüntetik az állampapírokat a tőzsdéről

2011.11.22. 18:57

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. 2011. november 21-én kérelmet nyújtott be a tőzsdén forgalmazott Magyar Államkötvények és Diszkont Kincstárjegyek teljes sorozatainak Budapesti Értéktőzsdéről történő törlése tárgyában. A kérelem szerint az állampapírok törlésének napja 2012. január 2., utolsó tőzsdei kereskedési napja 2011. december 30. – közölte honlapján a BÉT.

A döntés az általunk megkérdezett piaci szereplőket teljesen váratlanul érte. Az ÁKK nem adott ki közleményt, a döntésről nem szólt lapunknak Töröcskei István sem, az ÁKK új vezérigazgatójával tegnap rögzítettük a ma közölt interjút.

Piaci oldalról egyfelől nincs különösebb jelentősége a BÉT-nek az állampapírok másodlagos kereskedelmében: a piac szinte teljes egészében a tőzsdén kívül zajlik, a tőzsde szerepe a transzparens árjegyzés biztosítása. Ennek érdekében persze az elsődleges állampapírforgalmazóknak – ilyen a legtöbb magyarországi nagyobb bank, de például a Goldmann Sachs vagy a Bank of China is – vannak kötelezettségeik, minden nap kétszer árat kell adniuk a tőzsdén is. Ezt egyébként – tekintve, hogy időnként váratlanul jelentős eltérés alakulhat ki az OTC, azaz a tőzsdén kívüli piac volatilis, gyorsan mozgó árjegyzése és a tőzsdei árképzés között – nem szeretik a forgalmazók. Az ÁKK-nak pedig fizetnie kell a tőzsdének.

Az OTC piac

Az angol Over the Counter, "pulton át" kifejezést jelenti a tőzsdén kívüli kereskedésre használt angol betűszó. Többek között a devizakereskedelem, de az állampapírpiac is döntően OTC piacon zajlik.

Azaz egyfelől a kivezetés mellett szólnak érvek. Másfelől az ÁKK-nak biztosítania kell a tőzsde helyett valamilyen más plattformot a transzparens árjegyzés biztosítására – az OTC piac irányadóként tekint a tőzsdei árjegyzésre. A piacon egyes szereplők már úgy tudják, azért kerül majd egy meghatározott, több állam kötvényeit is jegyző nemzetközi plattformra a magyar kötvények árjegyzése, hogy azt könnyebben tudják követni a kínai befektetők.

A döntéssel kapcsolatban többen kifogásolták azonban annak gyorsaságát, az egyeztetés elmaradását. Az elsődleges problémát az okozza, hogy emiatt át kell írni az összes hazai szereplőnél az alapkezelési szabályzatot, amit Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének kell jóváhagynia. Ezt január 2-ára csak erőltetett ütemben lehet lezavarni, ha pedig PSZÁF "kötözködik" vagy valamelyik szereplő akár kisebb hibát vét, könnyen lecsúszhat az új árjegyzési platform első napjairól és a kereskedésről.