A végtörlesztés bukására készül a kormány a büntetőadóval?

2011.11.22. 18:07

Megemelheti a kormány a bankadót, ha egy bírósági döntés következtében az államnak kell megtérítenie a bankok végtörlesztésből származó veszteségeit – nyilatkozta egy meg nem nevezett bennfentes a Reutersnek kedden, írja a Portfolio.hu.

Egy Lázár János fideszes és Harrrach Péter KDNP-s politikusok által jegyzett tervezet értelmében – erről részleteket itt olvashat – ha az Alkotmánybíróság vagy az EU Bíróságának döntése miatt a kormánynak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor arra hozzájárulásnak nevezett különadót lehet megállapítani. Hogy milyen konkrét helyzetre szeretné ezzel bebiztosítani magát a kormány, egyelőre nem lehet pontosan tudni.

A Reuters értesüléséből arra lehet következtetni: ha Brüsszel a végtörlesztés miatt kártérítést kötelezné a kormányt, akkor a kabinet a bankadó megemeléséből teremtheti elő a a veszteség finanszírozásához szükséges fedezetet.

Hogy mennyi pénzről lehet szó? Számításaink szerint az összeg – minden vitatott tételt figyelembe véve – akár 900-1000 milliárd forint is lehet, amiből a végtörlesztés kára százmilliárdos nagyságrendet jelent. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője viszont azt mondta a javaslatról: a ha-val kezdődő mondatok sportban és politikában nem sokat érnek, várjuk meg, amíg a parlament elfogadja ezt a törvényt, „amíg nem történik ilyesmi, addig ne találgassunk” – tudósít az Infó rádió.

A névtelen bennfentesre hivatkozó hírügynökségi jelentésből nem derül ki, hogy az információt megerősítették-e bármilyen hivatalos forrásból (feltehetően nem), ezért a hírt nyilván távolságtartással érdemes csak kezelni, főként, mert a különadóztatásra lehetőséget adó alkotmánymódosítás és a végtörlesztés közötti kapcsolatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője cáfolta kedden reggel a TV2 Mokka című műsorában. Lázár azt mondta, nincs köze a törvénymódosításnak a végtörlesztéshez.