Megspórolható a baleseti adó a kötelezőváltással

2011.11.22. 09:53 Módosítva: 2011.11.22. 10:20
A parlament által most megszavazott baleseti adó felpörgetheti a kötelező kampány utolsó hetét. A Netrisk.hu kétmillió díjszámítás alapján készült összesítése szerint a 40 évesnél fiatalabb autótulajdonosok és a nagyvárosban élő idősek akár a teljes pluszterhet, mások annak kétharmadát megspórolhatják a váltással.

A parlament hétfői döntése alapján január elsejétől 30 százalékos baleseti adó rakódik a kötelező biztosítási díjra, vagyis változatlan díjszint mellett is csaknem harmadával nő jövőre az autó után kötelezően fizetendő költség. Az adó megszavazása felélénkítheti a kötelező kampány utolsó hetét, hiszen az autósok gyakorlatilag csak akkor kerülhetik el a jelentős többletköltséget, ha kihasználják az átlagosan is csaknem 30 százalékos áresést.

A Netrisk.hu kétmillió díjszámítás alapján készült elemzése szerint a díjcsökkenés révén a 40 év alattiak, és a nagyvárosban élő nyugdíjasok akár az adót meghaladó összeget is spórolhatnak az átszerződéssel, a 20-29 éves korosztályban 36 százalékot meghaladó, 30 és 40 év között pedig csaknem 34 százalékos az átlagos áresés.

A kötelező biztosítási díj a 40 és 60 év közötti autótulajdonosok esetében kisebb mértékben, ám itt is 25-28 százalékkal csökkent. Vagyis ha nem is a teljes pluszköltséget, de annak nagyobb részét a legtöbb autós megtakaríthatja a váltással.