Nagyon rossz negyedév vár a biztosítókra

2011.11.22. 08:13

Nem sok reményt nyújt a szakmának a Magyar Biztosítók Szövetségének harmadik negyedéves adatsora: a biztosítók összesített díjbevétele 2010 szeptemberéhez képest 2,2 százalékkal, 623,357 milliárd forintra csökkent - írja a Napi Gazdaság.

Az első félév után még reményt öntött a piacba, hogy az életbiztosítási díjbevételen belül legalább a folyamatos díjbevételek 2 százalékot meghaladó mértékben erősödni tudtak, ám a gyenge növekedés is elillant mostanra a piacról. Az életágat így az egyszeri és eseti díjak tartották még lábon − a negyedév során 4 milliárd forinttal több bevétel érkezett, mint egy éve −, ám az év első felének elmaradását ezzel nem lehetett itt sem ellensúlyozni, így az kilenchavi üzletági bevétel itt is csökkenést mutat.

A végtörlesztéssel terhelt utolsó negyedév nem sok jót ígér az üzletágnak, döntően az egyszeri díjas biztosítások bevételében lehet majd mínusz, de folyamatos díjas biztosítások is "kipörögnek" majd. Így a teljes díjbevételen belüli 51,85 százalékos életági túlsúly vélhetően látványosan csökken.

A válság kezdete óta folyamatosan szűkülő, az idei első kilenc hónap alatt 300 milliárd forintos bevételt hozó nem élet piacról 14 milliárd forint hiányzik a tavalyi szinthez képest, ebből 12 milliárd forintos díjbevételhiányt egyedül a kgfb-terület hozott. Ennek következtében a kgfb már csak a nem életági díjbevétel 26,16 százalékát adja, öt éve még 32 százalékos volt a terület súlya.