Rövid pórázon az Erste és a Raiffeisen

2011.11.22. 16:18 Módosítva: 2011.11.22. 16:22

Az osztrák bankfelügyelet a kelet-európai leánybankok hitelezésének korlátozására utasította az osztrák bankokat, írja a Financial Times. A lap cikke szerint a korlátozások háttéreben az áll, hogy Ausztria a kelet-európai régióban felülreprezentált bankszektora miatt van leginkább kitéve a válság negatív hatásainak, amiből akár leminősítés is lehet.

Az ország jelenleg minden hitelminősítőnél a legjobb adósoknak járó AAA kategóriában van, a leminősítésével kapcsolatos pletykákat kedden cáfolta Maria Fekter pénzügyminiszter, aki szerint „jól sikerültek” a bécsi látogatását most befejezett Moody's-delegációval folytatott megbeszélések. A brit lap ugyanakkor azt írja: az osztrák bankok felszólítását az indokolja, hogy a bécsi kormány szerint ezzel elkerülhetik a leminősítést, amiről hetek óta keringenek hírek.

Az FT kommentárja szerint az osztrák lépés pontosan jelzi, hogy még az eurózóna legerősebb gazdaságai is milyen szinten megérzik az államadósság-válság miatt rájuk nehezedő nyomást. A cikk emlékeztet arra: a szomszédos Magyarország a napokban fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz és az EU-hoz egy újabb hitelkeret ügyében, ami 180 fokos fordulatot jelent az eddigi gazdaságpolitikához képest.

A cikk szintén emlékeztet az osztrák jegybank egyik közleményére. Az intézmény ebben az Erstét és a Raiffeisent, illetve az olasz Unicredit tulajdonában lévő Bank Austriát is arra figyelmeztet, hogy a régiónkban tanácsos lenne csak annyi hitelt folyósítani, amennyi lakossági betétek formájában a pénzintézetek rendelkezésére áll.

Az FT cikke szerint az említett három pénzintézet közép-európai kitettsége nagyobb, mint az osztrák GDP. Ha tehát a pénzintézetek portfoliója hirtelen leromlana, az osztrák állam nem tudna elég nagy mentőövet dobni a kimentésükhöz.

Az osztrák bankok hitelkihelyezésének kötelező korlátozása nekünk különösen rossz hír, mert a hitelszűke a magyar gazdaság növekedési kilátásait jelentősen rontja. A részletekkel kapcsolatos kérdéseket elküldtük az érintett pénzintézeteknek. A magyar leánybankoktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy forduljunk az osztrák anyabankjaikhoz; a bécsi válaszokra várunk.