Akkor hát ki is tehet a gyenge forintról?

2011.11.23. 07:29

Múlt héten feltett kérdésünk nyomán több mint harmincezren szavaztak arról, ki tehet a gyenge forintról. Mert hiába dolgozott szorgosan a meg nem írt könyvekből a gazdaságpolitika, a múlt héten történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben, és felmerült a leminősítés veszélye is. A 317,72 forintot elérő euróár elérése után kérdeztünk arról, hogy olvasóink szerint ki mennyire tehet a forint mélyrepüléséről.

Az egyes válaszlehetőségekre – nem kellett mind a nyolcat értékelni – összesen 32-39 ezer válasz érkezett. A legtöbb osztályzatot, 39 414-et az Orbán-kormány kapta, a legkevesebben (32 138 szavazó) a zombikról mondott véleményt.

Ez egyben a felelősségi rangsor két szélső helyezése.

A listára természetesen csak viccből felvett zombikat egyébként majdnem annyira hibáztatják az olvasók, mint a Bajnai-kormányt (3,7 és 3,92 pont). Olvasóinknak a hárombetűs intézményekkel sincs bajuk, legalábbis nem tartják túlságosan felelősnek a forintgyengülésért sem az IMF-et, sem az MNB-t (4,3 és 4,53 pont).

Az IMF szerepének megítélésében egy állásponton vannak a gazdasági elemzőkkel, hiszen az elérhető árú hitel lehetősége a legtöbbször inkább megnyugtatja a piacokat, mint ahogyan ez a múlt csütörtöki bejelentés nyomán nálunk is történt. Az MNB-nek kifejezetten feladata törvényes fizetési eszközünk védelme, 4,53-as pontszáma arra utal, hogy teljesítményüket már nem fogadták kritika nélkül olvasóink.

Az országunk ellen összefogó pénzügyi körök spekulánsairól azonban már-már Szijjártó Péter-i szigorúsággal vélekednek (5,43 pont). Noha ez az érték csak a negyedik legmagasabb, a legnagyobb felelősséget mutató 10-est a harmadik legnagyobb számban kapta, ebben megelőzve az egyébként magasabbra értékelt válságot (6,64 pont).

Leginkább azonban, válságbegyűrűzés ide, a nemzetközi helyzet fokozódása oda, az elmúlt tíz év kormányait – mínusz Bajnaiék – hibáztatják olvasóink az elszaladt devizaárfolyamok miatt. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok a válságnál is felelőssebbek (6,85 pont), de így is messze lemaradnak az Orbán-kormánytól (kereken 8 pont a tízes skálán).

A jelenlegi kormányzati kommunikáció egyik fő eleme – a megelőző nyolc év pocsék öröksége – tehát nem alaptalan olvasóink szerint, valódi felelősnek mégis a jelenlegi kabinetet tartják. Ez viszont azt jelzi, hogy a kormány másik tételmondata, miszerint az ország jó úton halad a pénzügyi függetlenség felé, süket fülekre talált, az emberek nem látják a sikert, amiről persze tudjuk is, hogy láthatatlan.

Ha részletesebben vizsgáljuk a szavazást, látszik: a zombik, az IMF és a hazánk ellen összefogó pénzügyi körök tevékenységét ítélték meg a legellentmondásosabban, itt volt a szavazásban a legtöbb szélső érték (a zombik például 21 ezer egyest és 8500-nál több 10-est kaptak). Az MNB-re és a válság hatására érkeztek a legkiegyenlítettebben a voksok.

Figyelemre méltó még, hogy szinte számra pontosan ugyanannyian, nagyjából 2500-an tartják teljességgel ártatlannak a forint mélyrepülésében a szocialista kormányokat, mint az Orbán-kormányt, bár erős a gyanú, hogy ők nem ugyanazok a személyek. A skála másik végén viszont hatalmas az eltérés: Gyurcsányék és Medgyessyék felelősségét 10 467-en értékelték tízesre, míg Orbánékét 21 958-an (ez volt az abszolút csúcs abból a szempontból, hogy egyetlen lehetséges számot sem választottak ilyen sokan, a zombik egyese kapott hasonlóan sokat, kicsivel több mint 21 ezer szavazatot)