Sarokba szoríthatja a kormányt az IMF

2011.11.23. 15:19

Sarokba szorulhat a kormány az IMF-tárgyalásokon. Ezért változtatnia kell azon a hozzáállásán, hogy nem fogadja el a Nemzetközi Valutaalap feltételeit az új megállapodáshoz – idézi a Bloomberg hírügynökség külföldi elemzők véleményére hivatkozó tudósítását a Portfolio.hu.

Mivel a kapcsolatfelvétel módját a piacok segélykiáltásként értékelték, nem nagyon teheti meg a kormány, hogy ne bólintson rá a Valutaalap ajánlatára, bármi is legyen az. A tárgyalások akadozása, estelges megszakadása ugyanis szinte biztos leminősítéshez, a forint mélyrepüléséhez és a csődkockázat emelkedéséhez vezetne.

A magyar tárgyalódelegáció alkupozíciója tehát lényegében zéró lesz, miközben a kormányzati kommunikáció továbbra is a független pénzügyi- és gazdasági irányítás szándékát sulykolja. A valós pozíciónk és a megfogalmazott vágyak azonban egyre távolabb kerülnek egymástól – figyelmeztetnek az elemzők, akik közül egyre kevesebben számítanak arra, hogy az IMF megengedő lesz Magyarországgal és feltételek nélkül nyitná meg a szükséges hitelkeretet.

A lényeg, hogy jelenleg nagyobb lehet az esélye annak, hogy a kormány a 2008-as megállapodáshoz hasonló, úgynevezett készenléti hitelkeretet kap, ami a kormány által elfogadhatónál jóval több kötöttséget jelent. A portfolio.hu cikke szerint az elővigyázatossági hitelvonal (Precautionary Credit Line, PCL) többé már nem jön szóba Magyarország esetében, miután az IMF tegnap bejelentette, hogy az azt felváltó új hitelprogramot (PLL) erős gazdaságok vehetik igénybe.

Orbán újabb fordulatra kényszerülhet

Várhatóan újabb fordulatra lesz szükség a kormány részéről, le kell mondania ugyanis a válságadókról és mérsékelnie kell a végtörlesztésből fakadó, bankokra nehezedő terheket – vélekedett Neil Shearing, a Capital Economics feltörekvő piaci elemzője a már említett Bloomberg-cikkben. A piaci idegességből fakadó veszélyek arra kényszeríthetik Orbán Viktort, hogy visszalépjen annak hangsúlyozásától, hogy az IMF megsérti az ország gazdasági szuverenitását, fejtette ki Christian Keller, a Barclays Capital londoni közgazdásza.

A Capital Economics elemzője arra figyelmeztet, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások esetleges elakadása után újra gyengülésnek indulna a forint, emelkednének az állampapírhozamok és ezzel megint a tárgyalóasztalhoz kényszerülne a magyar kormány. A kormány egészen addig nem fog meghátrálni (a feltételek tekintetében), amíg be nem szorítják a sarokba.