Már 7 százalék fölött a kincstárjegyhozamok

2011.11.24. 12:49 Módosítva: 2011.11.24. 13:08

Az Államadósság Kezelő Központ által csütörtökre 30 milliárd forintos kerettel meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ) aukcióra összesen 80,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyből 30 milliárd forintnyit fogadtak el, írja a Portfolio.hu.

Az elfogadott ajánlatok hozama 7,00% és 7,20% között szóródott, az átlaghozam 7,07%-os lett. Ez 9 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 12 hónapos referenciahozamnál és jelentős mértékben, 28 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamát.

A korábbi DKJ-auckiók nagyon gyenge vételi érdeklődése hatására az ÁKK a mai aukcióra 40 helyett csak 30 milliárd forintnyi mennyiséget hirdetett meg, ennek is köszönhetően az aukciós lefedettség ismét a szokásosnak mondható, csaknem háromszoros lett. Utoljára 2009 szeptemberében volt magasabb az aukciós átlaghozam, azaz a mai kibocsátás eredménye jól mutatja a piac megemelkedett hozamelvárásait.

Ebben szerepe van az országkockázatnak, de a gyengélkedő forint miatt a jegybanktól várt kamatemeléssel is összefügg. A kamatemelést már a korábbi sikertelen aukciók után is szorgalmazták a piaci szereplők. Október végén még a 6,35 - 6,4 százalékos hozamelvárásokat látva egyetlen ajánlatot sem fogadott el az ÁKK az akkor meghirdetett 40 milliárd forintnyi diszkontkincstárjegyre. Emellett több olyan állampapír-aukció is volt az utóbbi hetekben, ami totális bukást nem hozott ugyan, de csak a tervezettnél kevesebbet tudott eladni az adósságkezelő.