Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Decembertől kilakoltatási moratórium lesz

2011.11.24. 18:06

December 1-jétől jövő márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium - közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András emlékeztetett, a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, a negyedik meghosszabbítás lejártától, október elejétől mostanáig pedig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. Megjegyezte, hogy a jövő héten kezdődő kilakoltatási tilalom ideje alatt - jövő januártól - megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál meg segíteni - tudósít az MTI.

Amit a kormány eddig tett

A kabinet már a tavalyi országgyűlési választások utáni első májusi kormányülésen döntött arról, hogy a decembertől szokásos kilakoltatási moratóriumot meghosszabbítja. A határidő először 2010.december 31-ig tolódott, végül ezt a kabinet kétszer is meghosszabbította, először 2011. április 15-ig, végül pedig 2011. július 1-jéig. A kilakoltatási mellett július 1-jéig az árverezés is tilos volt.

A fizetési fegyelem eközben fokozatosan romlott, egyes értelmezések szerint azért, mert sokan azt várták, hogy a kormány megmenti őket a teljes tartozástól, illetve hogy a nem fizetésnek végül semmilyen következménye nem lesz. Ez a magatartás egyre nehezebb helyzetbe hozta a veszteségekkel, különadókkal küszködő bankokat – pedig akkor még a végtörlesztésről nem volt szó –, ezért a kabinet és a bankok szakértői májusban egy ötpontos akciótervet fogadtak el.

Ebben az árfolyamgát bevezetése mellett (ami iránt nagy érdeklődés soha nem volt, de a kedvezményes végtörlesztés lehetőségének megnyitása miatt végül teljes érdektelenségébe fulladt) rögzítették, hogy július 2-án feloldják a részleges árverezési és kilakoltatási moratóriumot. Ezután a bankok mennyiségi és területi kvóták szerint kezdhették meg a rossz hitelállomány leépítését, ebben újabb korlátozást a kormány most nem vezet be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!