Egy-két magánnyugdíjpénztár maradhat

2011.11.24. 08:09 Módosítva: 2011.11.24. 08:10

Sorra olvadnak össze és tűnnek el a magánnyugdíjpénztárak: a Generali már feladta, a Dimenzióba olvad be − írta az azenpenzem.hu. A beolvadások és fúziók igazán csak most indulhatnak meg, végül valószínűleg egy-két pénztár maradhat a piacon, hogy biztosítsa a jogfolytonosságot − mondta Kozek András, az Allianz Hungária Biztosító vezérigazgató-helyettese, írja a Napi.hu.

A Budapest Mnyp.-nél folyamatban van a pénztár "hosszú távú stratégiájának kialakítása". Jelenleg az ING, az OTP, az Aegon, az AXA és az Allianz (ebben a sorrendben) a legnagyobbak, de a portál információi szerint köztük is van olyan, amely "a jövőt latolgatja".

A jelenlegi költségszint mellett egyre nehezebben tartják magukat az összesen alig százezer pénztártagot kiszolgáló kasszák. Ráadásul a pénztáraknak maguknak kell megszervezniük a tagdíjbeszedést is, mivel a szabályok szerint jövőre ezt már nem az adóhatóságnak kell elvégeznie. Ez a költségszintet irreálisan megemeli. A kasszák helyzetét ugyanakkor némiképp javítja, hogy a maradók egy főre jutó átlagos vagyona két és félszeresére, több mint 2,4 millió forintra nőtt.