István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Kósa: Úgy nem jó az IMF, ahogy Gyurcsányéknak segített

2011.11.24. 11:59 Módosítva: 2011.11.24. 12:01

A kormány a IMF-fel folytatandó tárgyalásokon nem szeretné feladni a foglalkoztatási szempontjait, és azt is fontosnak tartja, hogy a magyar kkv-szektort tudja támogatni, mondta Kósa Lajos csütörtökön a Tv2 reggeli műsorában. A fideszes politikus szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztos mond majd feltételeket, de ez egy tárgyalás, ahol a két fél megpróbálja a saját álláspontját közelíteni a másikéhoz. Ha az IMF úgy működik közre a magyar gazdaság finanszírozásában, ahogy azt a Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt tette, akkor az IMF nem jó eszköz.

Az alelnök a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) hét pénzintézetnél frissen indított vizsgálatáról azt mondta, hogy nem érti a Bankszövetségnek azt az álláspontját, miszerint a GVH-vizsgálat nehezíti a devizahitelesekről formálódó megállapodást. Ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, ha „éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".

A Gazdasági Versenyhivatal a CIB, az Erste, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az Unicredit bankokkal, valamint a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen kartellgyanú miatt indított eljárást tegnap. A GVH után pár órával a Bankszövetség is kiadott egy közleményt, amiben lényegében azzal vádolják a kormányt, hogy felrúgta a november elején kötött egyezséget, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos feladatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a PSZÁF és a Magyar Bankszövetség egymással egyeztetve, a Bankszövetség szakmai javaslatán elindulva oldja meg.