Vége az önálló gazdaságpolitikának?

2011.11.24. 14:36

„Jövőre várhatóan nem lesz önálló magyar gazdaságpolitika, mivel az IMF-fel csak készenléti hitelmegállapodást fogunk tudni kötni, ami rendszeres konzultációt jelent a szervezet és a kormány között” – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője a Republikon Intézet csütörtöki gazdaságpolitikai konferenciáján. „Ezzel visszatérünk arra a pályára, amit a Bajnai-kormány folytatott” – tette hozzá az elemző.

Mi az a készenléti hitel?

Az IMF alapvetően háromféle hitelcsomagot kínál kríziskezelésre, azonban ezek közül a nagyobb önállóságot biztosító rugalmas hitelkeret és elővigyázatossági hitelvonal olyan feltételeket követel az igénybevevőktől, amiknek hazánk vélhetően nem felel meg. Így marad a Bajnai-kormány idején is igénybe vett készenléti hitelmegállapodás, ami beleszólást enged az IMF-nek a állam válságkezelő intézkedésekbe.

Török úgy jellemezte az elmúlt másfél év IMF-fel való viszonyát, hogy "tavaly kidobtuk a gumimatracot, de most már két kézzel kapaszkodnánk bele".

A két váltás közötti szabadságharcnak szerinte az volt az értelme, hogy idén lazább gazdaságpolitikát folytathasson a kormány. Ennek megfelelően, főként a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése miatt idén a tényleges költségvetési hiány a GDP 6-7 százaléka körül alakulhat a korábbi 4 százalék körüli érték után, bár a nyugdíjpénzek miatt a kimutatásokban 0 százalék körüli érték lehet.

„Sok más helyről már nem tud forrást bevonni a kormány, mint a személyi jövedelamadó kulcsának növeléséből” – tette hozzá az elemző, aki szerint Magyarországon az európai átlagnál nagyobb lehet jövőre a visszaesés, annak értéke akár a 2 százalékot is elérheti, de lehet ennél még több is. Ehhez ráadásul magas, akár 5 százalékot meghaladó infláció is társulhat.