Az állam is költ végtörlesztési támogatásra?

2011.11.25. 17:26 Módosítva: 2011.11.25. 19:29

Az adótörvények hétfői szavazása során eldőlt – bár ezt Selmeczi Gabriella csak csütörtökön jelentette be –, hogy a munkaadók egyszeri legfeljebb 7,5 millió forintos támogatást adhatnak adómentesen munkavállalóiknak, kifejezetten végtörlesztésre (a pénzt nem is a dolgozó, hanem a hitelt folyósító bank számlájára utalják). A munkaadói szervezetek első reakciói szerint nem várható, hogy túl sok magáncég él ezzel a lehetőséggel.

A közszférában viszont akár jelentősen bővülhet is a végtörlesztők száma. Az Index információi szerint ugyanis már péntek délelőtt úgynevezett állományi leveleket kaptak az állami tulajdonban lévő vállalatok dolgozói, amelyben arról kérdezték őket, hogy van-e devizahitelük, ha igen, mennyi, és hogy tudnak-e, terveznek-e végtörleszteni.

Lapunk információit egyelőre nem erősítették meg az állami cégek közvetlen tulajdonosainál, így azt sem közölték, terveznek-e az állami társaságok ilyen támogatást nyújtani. (Ha Ön kapott ilyen levelet, és elmesélné, mi áll benne, írja meg, és mi megírjuk!)

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél – amely az állami cégek többségének a tulajdonosa – azt közölték, hogy hétfőn válaszolnak írásban. A Magyar Fejlesztési Banktól – amely állami agrárcégek, főleg erdészetek, közlekedési infrastruktúrával foglalkozó társaság, illetve állami pénzügyi és vagyonkezelő cégek, összesen mintegy ötven vállalat tulajdonosa – nem kaptunk érdemi választ. Csak annyit közöltek: lapunk érdeklődése „némileg megelőzi az ügyben bekövetkező majdani lépéseket”.

Nemcsak az állami vállalatoknál indult ilyen, hivatalosan egyelőre meg nem erősített felmérés. A Privátbankár információi szerint ugyanis levelet kapott a Belügyminisztériumtól valamennyi helyi önkormányzat közgyűlési elnöke, polgármestere, többcélú kistérségi társulási tanács-elnöke, melyben Tállai András önkormányzati államtitkár azt kéri: írják össze, mennyi devizahitele van az összes közalkalmazottnak és köztisztviselőnek.

Az önkormányzati szektorban december elsejéig lehet nyilatkozni – a dolgozóknak nem muszáj válaszolniuk –, ami nagyjából szintén megegyezik azzal az értesülésünkkel, hogy az állami cégeknél is a jövő hét közepéig gyűjtenék össze az adatokat. A magyar közszférában a KSH szeptemberi adatai szerint 740 ezren dolgoznak, vagyis nagy tömegeket is érinthet a végtörlesztők megsegítése – ami komoly aggodalomra adhat okot a bankoknak.

Cikkünk megjelenése nyomán egy nagyobb szabolcsi városban pedagógusként dolgozó olvasónk arról számolt be, hogy a felmérés nem most kezdődött. „A személyzetis kollégák már múlt héten adtak minden dolgozónak egy kis cetlit, amin név nélkül fel kellett tüntetni, a hitelállományunkat, devizában és forintban egyaránt” – írta. Egy másik, postai alkalmazottnként dolgozó olvasónk arról számolt be: sms-t kapott, amelyben azt írták, aki végtörlesztést tervez, az vasárnap délután négyig írjon erről e-mailt.