London: Biztos a kamatemelés

2011.11.25. 15:36
Londoni elemzők szerint "gyakorlatilag eldőlt", hogy az MNB kamatot emel, miután péntek reggelre a Moody's bóvli kategóriába sorolta a magyar kormánykötvény-papírokat.

Csúcsközelbe emelkedett a magyar államcsőd-kockázatot mutató cds-felár Londonban pénteken. A 4cast pénzügyi elemző cég közgazdászai szerint „gyakorlatilag eldőlt”, hogy az MNB emeli a jelenleg 6 százalékos alapkamatot, fél százalékpontos emelést jósolnak.

Szerintük a kérdés most inkább az, hogy a nagy külföldi kötvénybefektetők elkezdik-e jelentősebb mértékben "megnyirbálni" pozícióikat. A héten ugyan már nincs elsődleges forgalmazói aukció, de a jövő heti ajánlat értékesítése kemény feladat lesz. Ebben az új helyzetben már igencsak szükséges a megállapodás az IMF-fel – vélekedtek az elemzők.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport globális felzárkózó térségi részlegének vezetője pénteki értékelésében „érdekes kettősségűnek" nevezte a Moody's és a Standard & Poor's Magyarországgal kapcsolatos lépéseit.

"A labda most az MNB térfelén van" – mondta, a jegybank vagy közvetlenül beavatkozik a devizapiacon, vagy kamatot emel. A kamatemelés nyilvánvalóan nem segítené a kormányt a növekedés beindításáért folytatott küzdelmében, és az MNB-t „gyűlölnék”, ha 0,5 százalékpontnál nagyobb emelést hajtana végre. Az elemző egyelőre nem várja, hogy a kormány belemenjen egy erőteljes feltételrendszerű készenléti IMF-csomag elfogadásába, mivel ez komoly fordulat lenne az eddigi állásponthoz képest.

A JP Morgan elemzői pénteken közölték: változatlanul arra számítanak, hogy Magyarország 2012 első felében elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodásra jut a Valutaalappal. Kiemelték azonban a Moody's leminősítési indoklásából azt a megállapítást, amely szerint a kormány kondíciók nélküli biztonsági hálóról kíván tárgyalni az IMF-fel. Szerintük a másik két nagy hitelminősítő részéről „nem tűnik azonnali” kockázatnak a leminősítés, de a következő hónapokban e két cég is valószínűleg lépni fog.

A cég közölte: a 0,5 százalékos jövő évi magyarországi növekedésről szóló Moody's-előrejelzés pontosan egyezik a JP Morgan által a magyar gazdaságra érvényben tartott, 2012-re szóló GDP-növekedési prognózissal. A Moody's az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében az eddigi 2,7, illetve 2,6 százalékról 1,5, illetve 0,5 százalékra módosította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzését.