Vazul
11 °C
25 °C

Rogyadozik az állampapírpiac

2011.11.25. 10:52 Módosítva: 2011.11.25. 12:13

A Moody’s felőli leminősítés rendkívül negatív állampapírpiaci reakciókat okozott: az egyik névtelenséget kérő elsődleges forgalmazó azt mondta a Portfolio.hu-nak: a tőzsdén kívüli (OTC) piac lényegében befagyott, csak a tőzsdén zajlik kis forgalom melletti kereskedés, a kötelező árjegyzők ajánlatai alapján látszik csak a piac.

Az államcsőd kockázatát mutató 5 éves magyar cds-felár 620 bázispont körül mozog. Ez azt jelenti, hogy a történelmi csúcstól alig 20 bázispontnyira jár. A magyar csődkockázat novemberben nagyjából három hét alatt az 512 bázispontos szintről száz pontot, azaz több mint 20 százalékot emelkedett, de az IMF-tárgyalások újrakezdésének hatására múlt csütörtökön 592 pontra esett, és azóta is 600 pont alatt volt.

A 3 éves futamidejű referenciakötvény hozama a jegyzések alapján valahol 9,5 százalék körül, az 5 éves csaknem 10 százaléknál, a 10 éves 9,7 százalék körül mozog jelenleg. Ez tegnaphoz képest 120-150 bázispontos, azaz extrém mértékű hozamemelkedést jelent, és kísértetiesen hasonlít arra a helyzetre, mint ami 2008 októberében mutatkozott a magyar állampapírpiacon.

Holott már csütörtökön is aggasztó jelek mutatkoztak, az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción 7 százalék fölötti hozamok alakultak ki, holott a korábbi aukciók gyenge vételi érdeklődése miatt az ÁKK a szokott 40 helyett csak 30 milliárd forintnyi mennyiséget hirdetett meg.

Az államkötvényhozamok is durván megugrottak a héten: a szerdán értékesített kötvények átlaghozama futamidőtől függően 8,38-8,68 százalék volt.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere azt mondta a Portfolio.hu-nak azt mondta: a 3 éves futamidejű hozam jellemzően 9,5 százalék körül mozog, a hosszabb futamidejű papíroknál 60-80 bázispontos hozamemelkedés mutatkozik (9,8 százalék körülig). Az ő elmondása szerint is alacsony a forgalom, igaz voltak belföldi vételek, attól tart viszont, hogy délután, az amerikai szereplők ébredése után lehet még egy eladói hullám a most reggeli után.

Ugyanakkor Földi Balázs, a Commerzbank Treasury vezetője felhívta a figyelmet arra: a forint most kezd egy kicsit korrigálni, ahogy az emberek realizálják, hogy azért a bóvliban is van élet, meg egy jegybanki kamatemelés javíthatja a hozamokat, illetve drágíthatja a forint elleni pozíciók tartását.

Rövid távon további forintgyengülés várható, és a magyar államkötvények árfolyama is esni fog, noha a magyar államadósság leminősítése a spekulatív kategóriába nem nagy meglepetés, hiszen az elmúlt hetekben egyre több jel mutatott erre – reagált a Moody's döntésére a K&H Alapkezelő. Horváth István befektetési igazgató szerint a befektetők állampapír-kereslete, azaz a piaci finanszírozás a leminősítés után egyre inkább kérdéses lesz. „A piac mostantól egyértelműen arra fog figyelni, hogy milyenek a megállapodás esélyei az EU-IMF küldöttséggel” – olvasható az alapkezelő közleményében.