Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Mit csináljon a kormány a végtörlesztéssel?

2011.11.28. 07:19

A Moody's leminősítése egyértelmű üzenet volt arra, hogy változtatásra van szükség: rendbe kell rakni a gazdaságot, következetesen végre kell hajtani a Széll Kálmán tervet, s kiszámítható környezetet kell teremteni a piaci szereplők számára − kommentálták a hét vége eseményeit a Napi Gazdaság által megkérdezett bankárok.

Véleményük összecsengett az Orbán Viktorral pénteken tárgyaló gazdasági szakemberekével: rendezni kell a bankrendszerrel való kapcsolatot. A bankok első 9 havi 84,2 milliárd forintos vesztesége mindennél jobban bizonyítja, hogy ma ez a szektor a legjobban megterhelt ágazat, amely ily módon aligha tudja majd segíteni a gazdaság fejlődését. Márpedig a kormány gazdasági tervei teljesítéséhez stabil és aktív bankszektorra volna szükség.

A pénteki megbeszélésen többen a kormányfő és a gazdasági miniszter tudtára adták: a végtörlesztéssel a kormány zárta el a bankrendszert attól, hogy teljesíteni tudja szerepvállalását a gazdaság normalizálásában. A  gazdasági szereplők, így a bankok stabilitása érdekében olyan jogi, adózási körülményeket kellene biztosítani, hogy vissza lehessen térni a normális üzletmenetbe.

Banki körökben emlékeztetnek arra, hogy múlt heti bizottsági meghallgatásán Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke jelezte: a magyar bankárok tudatában vannak annak, hogy napjainkra a devizaalapú kölcsönök problémája más dimenzióba került.

Ennek figyelembevételével tette le saját javaslatcsomagját a Bankszövetség, amelyben ötéves időtávban további több száz milliárdos kötelezettséget vállal. Ehhez elengedhetetlen, hogy a háromoldalú kötelezettségvállalás ne pusztán szólam legyen, a hitelfelvevők és a bankok mellett az állam is kivegye a részét.

Banki vélekedés szerint a végtörlesztési törvény múlt heti sokadik módosítása nem azt mutatja, hogy a kormány megértette volna: a folyamatban lévő tárgyalások egyik alapfeltétele, hogy hosszú távra kiszámítható szabályozási környezet jöjjön létre, ahol a bankok megfelelő garanciákat kapnak arra, hogy nem növelik veszteségeiket az újabb tehervállalásuk mellé érkező további, előre nem egyeztetett döntések. A végtörlesztőknek adható adómentes munkáltatói támogatás törvénybe emelése után aligha meglepő, hogy a banki vezetők közül többen már érdemi garanciákhoz kötnék az egyeztetések további folytatását.