Chikán: Át kellene szabni a gazdaságpolitikát

2011.11.29. 07:29

A kormánynak akkor lehet mozgástere a Nemzetközi Valutaalappal zajló tárgyaláson, ha olyan lépéseket vagy ígéreteket tesz, amivel az IMF számára is elképzelhető módon ki lehet lábalni a válságból - mondta azInfoRádiónak Chikán Attila.

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint határozott és hangsúlyos irányváltásra lenne szükség. Hozzátette: optimista becslésnek tartja, hogy jövőre fél százalékkal nő a magyar gazdaság.

Lényegesen át kellene szabni a kormány gazdaságpolitikáját, határozott és hangsúlyos irányváltásra lenne szükség - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila, a Corvinus Egyetem közgazdász professzora, aki szerint olyan intézményi változásokra van szükség, amelyek akár a minisztériumi struktúrát is érintik.

Növekedést anélkül nem lehet elérni, hogy a fundamentumokon nem változtatnak. A lépések következetes, összehangolt felvázolása lenne az, ami meggyőzhetné az IMF-et, hogy ne a legszigorúbb feltételeket támassza, vélekedett.

Chikán Attila hangsúlyozta: sok dologhoz hozzá kell nyúlni, és be kellene fejezni a bankokkal való háborúzást, ugyanis az IMF nem nézi jó szemmel a bankokba vetett bizalom megtörését.

Nincs átfogó, konkrét gazdaságpolitika, növekedést pedig csak a pénzügyi szférából kiindulva nem lehet elérni, vélekedett. A közgazdász professzor szerint a vállalkozókkal és szakmai szervezetekkel való tárgyalások nélkül nehéz lesz konzisztens stratégiát kialakítani.  Konkrét intézkedési tervekre lenne szükség, valamint lehetne olyan lépéseket tenni, ami jelzésértékű arra nézve, hogy a kormány komolyan gondolja a váltást a gazdaságpolitikában - emelte ki.

Chikán Attila optimistának tartja a fél százalékos növekedést. Szerinte az elemzőké a reális becslés, ők -0,5 és +0,5 százalék közé teszik a magyar GDP teljesítményét jövőre.