Heim: Indokolt volt a leminősítés

2011.11.29. 08:15

A hitelminősítők adósságdinamikát néznek, ez alapján indokolt volt Magyarország leminősítése, mondta Heim Péter közgazdász, a Századvég gazdaságkutató elnöke a Hírtv hétfő esti műsorában. Szerinte Magyarországon mindössze technikai adósságcsökkentés történt a nyugdíjpénzekből, valójában stabil az adósságszint év eleje óta. Úgy vélte, jövőre recesszió várható és kételyeket ébreszt az is, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tudjuk tartani.

A közgazdász úgy vélte Magyarország leminősítéséért 40 százalékban az eurózónára nehezedő nyomás, és 40 százalékban a magyar gazdaságpolitika okolható, a kormány által emlegetett spekulánsok és egyéb tényezők legfeljebb 20 százalékban tehető felelőssé a helyzetért.

Heim a műsorban azt mondta, a piaci szereplők többsége abban érdekelt, hogy Magyarországnak jobban menjen. Nincsen akkora spekulatív támadás a forint ellen, mint amit mi gondolunk, ráadásul ha a magyar gazdaságolitika tökéletesen jól viselkedne, akkor spekuláció sem lenne a forint ellen, tette hozzá.

Heim úgy vélte, koherens gazdaságpolitikára lenne szükség, a gazdaságpolitikai eszköztár alkalmazása ugyanis nagyon gyenge. Szerinte nem tarthatóak a kormány jövő évi költségvetésének főbb számai és erre idővel ők is rá fognak jönni.

A közgazdász szerint gazdaságpolitikai korrekcióra van szükség, előbb-utóbb pedig személyi kérdések is felmerülhetnek, amit adott esetben akár a piac is kikényszeríthet.