Tekla
5 °C
19 °C

Összeírja a kormány a közszféra devizaadósait

2011.11.29. 10:11

"A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felmérést végez a vagyonkezelésében lévő többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) utasítására annak érdekében, hogy átfogó képet kapjon a kormányzat arról, hány alkalmazásában álló munkavállaló vett fel korábban ingatlanfedezetű devizahitelt. Az adatokat minden munkavállaló önkéntes és anonim módon adja meg az adott társaságnak, amelyet a társaság továbbít a vagyonkezelőjén keresztül a szaktárca felé" - erősítette meg a vagyonkezelő után a minisztérium is az Index korábbi információját.

Korábban azt írtuk, a közszférában már péntek délelőtt úgynevezett állományi leveleket kaptak az állami tulajdonban lévő vállalatok dolgozói, amelyben arról kérdezték őket, hogy van-e devizahitelük, ha igen, mennyi, és hogy tudnak-e, terveznek-e végtörleszteni. Az adatokat minden munkavállaló önkéntes és anonim módon adja meg az adott társaságnak, amelyet a társaság továbbít a vagyonkezelőjén keresztül a szaktárca felé.

A bankszövetség kitart

A magyar bankok nem szakítják meg a tárgyalásokat a kormánnyal a devizahiteleseket érintő javaslatcsomagról - áll a Bankszövetségnek a Reutershez eljuttatott írásos közleményében. Teszik ezt annak ellenére, hogy a bankok szerint a kormány megszegte azt a megállapodást, hogy a tárgyalások ideje alatt nem hoz a devizahiteleseket érintő újabb intézkedéseket.

Keddi számában a Magyar Nemzet azt írta, elmérgesedett a hangulat a pénzintézetek és a kormány között, annyira, hogy a bankszövetség elállhat a devizahiteleseket érintő benyújtott javaslatcsomagjától is. A pénzintézetek azért vették fontolóra ezt a verziót - számol be a Magyar Nemzet -, mert a kormány a múlt hét elején elfogadott egy rendeletet, amely arról szól, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóiknak.

Az adótörvények hétfői szavazása során eldőlt – bár ezt Selmeczi Gabriella csak csütörtökön jelentette be –, hogy a munkaadók egyszeri legfeljebb 7,5 millió forintos támogatást adhatnak adómentesen munkavállalóiknak, kifejezetten végtörlesztésre (a pénzt nem is a dolgozó, hanem a hitelt folyósító bank számlájára utalják).

Nemcsak az állami vállalatoknál indult ilyen felmérés. A Privátbankár információi szerint ugyanis levelet kapott a Belügyminisztériumtól valamennyi helyi önkormányzat közgyűlési elnöke, polgármestere, többcélú kistérségi társulási tanács-elnöke, melyben Tállai András önkormányzati államtitkár azt kéri: írják össze, mennyi devizahitele van az összes közalkalmazottnak és köztisztviselőnek.

A magyar közszférában a KSH szeptemberi adatai szerint 740 ezren dolgoznak, vagyis nagy tömegeket is érinthet a végtörlesztők megsegítése – ami komoly aggodalomra adhat okot a bankoknak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken úgy nyilatkozott:
a részletek még kidolgozás alatt állnak, de a kormány szándéka az, hogy százezernél is több családot hozzon ki a tervezett intézkedésekkel "az egyiptomi adósrabszolgaságból".