Jusztina
10 °C
27 °C

Veszteséges lehet az OTP

Portfolio
2011.11.29. 07:44

Az OTP idén az első három negyedévben a főbb bevételi sorokon az elemzői várakozásoknál jobban teljesített, a harmadik negyedéves gyorsjelentés után az elemzők tovább emelték a nettó kamat- és díjbevételre vonatkozó 2011-es előrejelzéseiket. Ez alapján a negyedik negyedévben kiemelkedő bevételt érhet el a bank, az elemzők szerint a növekedés mögött a magyar és főként az orosz operáció jó teljesítménye állhat.

Az év utolsó három hónapját azonban több egyszeri tétel is tarkítja, a bankadón kívül az OTP a devizahitelek végtörlesztéséből származó veszteségekkel is az idei utolsó negyedévben szembesül. A komoly negatív tételek mellett pedig akár az is előfordulhat, hogy a bank a negyedik negyedévben veszteséges lesz. Az OTP vezetői és a befektetők sincsenek hozzászokva a veszteséges negyedévekhez, ezért aztán elképzelhető, hogy a menedzsment ismét a kötvény visszavásárlások eredmény-javító eszközéhez nyúl, hogy elkerülje a mínuszos eredményt.

Az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentését követően megjelent elemzői várakozások alapján a bank idén 626 milliárd forintos nettó kamatbevételt érhet el. A legfrissebb elemzésekben az elemzők az év első 9 hónapjának eredménye alapján valamelyest emeltek várakozásaikon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a harmadik negyedév kamatbevétele jóval az elemzői várakozások felett alakult. A jó eredmény elsősorban oka elsősorban a magyar és az orosz kamateredmény növekedésében keresendő, a gyengébb forintárfolyam magasabb nominális kamatbevételt eredményezett, javult az orosz marzs, a likviditási tartalékok növekedésével párhuzamosan csökkentek az akciós betéti kamatok, és emelkedtek a betéti marzsok.

Ahhoz, hogy az egész éves elemzői várakozás teljesüljön, az OTP-nek közel 164 milliárd forintos nettó kamatbevételt kellene elérnie a negyedik negyedévben, amely új negyedéves csúcsot jelentene. A nettó kamatbevétel növekedésének motorja továbbra is az orosz operáció lehet, a sikertermékek, mint a fogyasztási hitelek és a hitelkártyák kibocsátása dinamikusan bővülhet a szezonálisan is erős negyedik negyedévben.

Egész évre az elemzők a legfrissebb becslések alapján 169 milliárd forintos, egyszeri tételektől (pl. bankadó, végtörlesztési veszteség) tisztított nettó profittal számolnak, ez pedig magasabb, mint az elmúlt 2 évben látott adózott eredmény.

Ahhoz hogy teljesüljön az egész éves elemzői várakozás, az OTP-nek több mint 38 milliárd forintos tisztított adózott eredményt kell elérnie a negyedik negyedévben, ez valamivel alacsonyabb, mint az év első 3 negyedévében látott érték, de jóval magasabb, mint a tavalyi negyedik negyedéves eredmény.

Ha az egyszeri tételeket is figyelembe vesszük, akkor az OTP a negyedik negyedévben ezen a soron akár veszteséget is kimutathat, hiszen az idei első három negyedévben közel 110 milliárd forintos eredményt ért el, az elemzői konszenzus alapján pedig egész évre csupán 106 milliárd forintos adózott eredmény adódik.

2006 óta egyébként az OTP negyedéves szinten csak egyszer könyvelt el veszteséget, akkor a szerb és az ukrán leánybanknál számoltak el goodwill értékvesztést.

Az OTP az idei harmadik negyedévben 1,9 milliárd forintnyi végtörlesztési veszteséget könyvelt el, az időszak alatt a bank 1736 ügyfele jelezte végtörlesztési szándékát, összesen 9,3 milliárd forintnyi hitelállomány végtörlesztése történhet meg, amennyiben az érintettek ténylegesen élnek ezzel a lehetőséggel. Az OTP azzal számol, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az ügyfelek 20 százaléka végtörleszthet, a teljes végtörlesztéssel érintett hitelállomány 197 milliárd forint lehet a szeptember végi árfolyamon, az összes elszenvedett veszteség pedig adózás után 39,5 milliárd forint lehet.