Policy Agenda: Hiteltelen a költségvetés

2011.11.30. 15:14

Mivel a főszámokat nem módosították a gazdasági növekedés előrejelzésének megváltozása ellenére, nagyon valószínű, hogy ismét a költségvetési zárolással kell élnie a kormánynak már év elején, hogy tartani tudja a jövő évi 2012-es költségvetést, véli a Policy Agenda elemzése.

Kedden a parlament elfogadta a 2012-es költségvetés sarokszámait, és ezzel rögzítette a jövő évi büdzsé kereteit, így a kormány és a kormánypárti frakciók nem használták ki azt a lehetőséget, hogy növeljék a költségvetés hitelességét, sőt inkább több ponton is nehéz helyzetbe hozták a nemzetgazdasági tárcát, mondja a Policy.

Az utolsó pillanatban 373 milliárd forinttal növelte a bevételi főösszeget az Országgyűlés, ugyanakkor 372 milliárd forinttal emelte a kiadási oldalt. Az 1 milliárd forintnyi különbség pedig nem fogja fedezni a romló gazdasági kilátásokból fakadó hiányt.

A Policy Agenda úgy véli, hogy ha a kormány már most deklarálja, hogy a költségvetés benyújtásához képest kisebb lesz a gazdasági növekedés, akkor ehhez képest kellett volna megállapítani a hiány összegét is. A kisebb gazdasági növekedés arányaiban eleve nagyobb hiányt jelent, az elmaradó GDP emelkedés miatt pedig csökkennek az adóbevételek, ami újabb csapás az egyensúlyra.

Az elfogadott módosító indítványok is rontottak a helyzeten, előszeretettel változtattak a kormánypártok az adóbevételeken annak érdekében, hogy akár pár tíz millió forintos egyéb kiadási tételekhez találjanak forrást. Ezek a módosítások egyesével nem képviselnek jelentős mértéket, de megkérdőjelezik, hogy mennyire volt hiteles az eredeti költségvetési törvényjavaslat.

Várakozások szerint a kormánytól az IMF és az EU is a költségvetési hiány tartását fogja elvárni, ahhoz hogy bármilyen egyezségre jussanak, de a fentiek alapjában kérdőjelezik meg a mostani számok pontosságát, így előrevetítenek valami fajta jövőbeni évközi kiigazítási kényszert.  • Tippek
  • Hírek