A Gazprom is előkerült a Hernádi-ügyben

2011.11.30. 13:13 Módosítva: 2011.11.30. 13:23

Azt a két ciprusi társaságot, amelyen keresztül - a zágrábi ügyészség állítása szerint - Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, az orosz Gazprom ellenőrzi, írta a Heti Válasz.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a december 4-i horvát parlamenti választás előtti kampány egyik legfontosabb témája a korrupció, ezen belül pedig az, hogy a zágrábi ügyészség szerint Hernádi Zsolt 2009-ben tízmillió eurós kenőpénzzel váltotta meg a nemzeti büszkeségként számon tartott INA olajvállalat irányítási jogait.

Eddig két bizonyítéka volt a vádhatóságnak. Az egyik egy film, melyet a zágrábi Marcellino luxusétterem ipari kamerája rögzített; ezen annyi látszik, hogy Hernádi és Sanader társalognak egymással.

A másik bűnjel Robert Ježić vallomása. A volt horvát kormányfő egykori bizalmasaként hírnevet szerző üzletember hónapokig börtönben ült - szintén a hatalom csúcsáig érő vesztegetési ügyek miatt -, ám idén áprilisban szabadon bocsátották. Vádalku keretében ugyanis felfedte a Mol-INA-sztorit; azt állította, részben az ő svájci cégéhez futott be a Sanadernek szánt magyar csúszópénz.

Az ügyészségi állítások alapján a Mol nem közvetlenül, hanem két ciprusi társaságon keresztül utalta a pénzt. A Hangarn Oil Products Trading Limited, illetve a Ceroma Holdings Limited volt a két cég. Ježić vallomása egyértelműen Mol-érdekeltségként emlegeti e két limasszoli kft.-t - mely információfoszlányt a horvát államügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) hitelesnek találta.

Van magyar kötődés

A két cégnek mégis vannak magyar kötődései, a Ceroma Holdings Ltd.-t társigazgatói rendszerben üzemeltetik, és a cégben a volt Jukosz képviselő Fazakas Imrének is vezető szerepet osztottak, aki évekig a Gazprom érdekeltségű Panrusgáznál dolgozott. Közben a másik limasszoli érdekeltség, a Hangarn Ltd. kereskedelmi képviseletének otthont adó budakeszi ingatlant Fazakas egyik családtagja birtokolja, egy címen van bejegyezve a Fazakas Imre többségi tulajdonában lévő Contradex Kft.-vel, ami már az Emfesz-botrány kapcsán is előkerült. Fazakas neve nem szerepel ugyan az aktákban, de a Contradex Kft. másik tulajdonosa, az amerikai bejegyzésű offshore tulajdonban lévő Unipro Development Ltd is részese annak a hálózatnak, amin keresztül jöttek-mentek a dollárszázezrek.

A Mol korábban már cáfolta, hogy a két cég a tulajdonában állna, azok a cég éves jelentésében sem szerepelnek. A mostani cikk szerint a Hangarnt és a Ceromát olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. "Noha a moszkvai bázisú energetikai mamut hivatalosan csak idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet - de utóbbiak akkor is orosz oligarchák bizniszeit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak" - írja a Heti Válasz.

Szollár Domokos, a Mol szóvivője korábban az Indexnek azt mondta: „Logikailag is képtelenség a korrupciós vád, semmilyen vesztegetés nem történt, nem történhetett az INA részvényesi megállapodása kapcsán. A horvát kormány számára is kiemelten fontos volt, hogy a Mol visszarántsa a csőd széléről az INA-t. Kifejezetten megkönnyebbültek, hogy nem nekik kellett adófizetői kunákat beletolni a társaságba a válság idején. A gázüzletágat is a horvátok akarták állami kézben tudni, energiabiztonsági okokból. Nem kellett őket erről győzködni, olajozásra, stiklire meg aztán szükség sem volt. És akkor a morális dolgokról még nem is beszéltem" – mondta az Indexnek Szollár Domokos.