Még átírhatja a kormány a költségvetést

2011.11.30. 14:36 Módosítva: 2011.11.30. 14:47

Csak a zárószavazás idején lesz végleges a 2012-es költségvetés tervezete, derült ki Giró-Szász András szavaiból. Az MTI tudósítása szerint a kormányszóvivő azt mondta: a jogi keretek lehetővé teszik a kabinet számára, hogy a zárószavazásig, ha kell, módosítsa a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait.

Mindez azért merülhet fel, mert múlt pénteken, amikor a miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály társaságában közgazdászokkal egyeztetett, elhangzott: aligha tartható a kormány által előirányzott 1,5 százalékos jövő évi növekedés. Matolcsy a találkozó után azt mondta, a közgazdászokkal egyetértettek, hogy 0,5-1 százalék közé kell belőni az új célt, ugyanakkor a tanácskozás után több közgazdász elmondta: ők a stagnálás vagy a recesszió esélyét sem zárják ki.

Orbán Viktor már november elején arról beszélt, hogy az NGM-nek új növekedési tervet kell készítenie; igaz, akkor a miniszterelnök még 1,5-2 százalékos GDP-bővülést vizionált. Erről a növekedési tervről Matolcsy a közeljövőben konzultál a Magyar Nemzeti Bank vezetőjével, ezt szintén Giró-Szász András jelentette be szerdán.

„A nemzeti növekedési tervvel összefüggésben a kormány meg kívánja várni a német kormány hivatalos álláspontját” – mondta a szóvivő. A magyar kabinet azért próbál 0,5 százaléknál nem kisebb GDP-bővülést terveznie, mert akkor nem kell a költségvetéshez érdemben hozzányúlni, ugyanakkor már korábban eldőlt: ha a németek nagyon hozzányúlnak a növekedési prognózisaikhoz, akkor mi is lépni fogunk.