Nem minősített le az S&P

2011.11.30. 14:32 Módosítva: 2011.11.30. 15:16

A Standard & Poor's megerősítette Magyarország BBB- osztályzatát - ez a befektetésre ajánlott kategória alsó szélét jelenti, eggyel a bóvli felett -, és annak negatív kilátását. A hitelminősítő újra jelezte, hogy a besorolás felülvizsgálatával kivár február végéig, azaz a magyar IMF-tárgyalások befejezéséig. Az S&P úgy véli, megerősítheti a hitelességet az IMF-megállapodás, írja a Napi Online.

Az S&P röviddel azelőtt, hogy a Moody's bóvliba vágta vissza Magyarország hitelbesorolását, már egyszer jelezte, megvárja az esetleges hasonló lépéssel február végét, vagyis az IMF-fel való tárgyalások lezárultát.

Miután érdemi újdonságot nem jelentett, az S&P szerdai közlése nem befolyásolta érdemben az euró forintjegyzését. A Fitch, amelynél az S&P-hez hasonlóan szintén a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, november 18-án közölte, hogy egy új IMF-programról való megállapodás pozitív lépés volna és csökkenthetné a szuverén besorolásra nehezedő nyomást. Az S&P kedden Romániát minősítette le, majd 15 nagy, nemzetközi pénzintézet adóskockázati besorolásán rontott.